Бившият министър на отбраната Ангел Найденов се усъмни в познанията на премиера Бойко Борисов и на външния министър Даниел Митов в областта на военната авиация. Поводът бе изявлението на министър-председател в неделя, че е пуснал руски самолети да прелетят през българското небе без разрешение, вместо "да събираме хора и останки на Черно море".

"Нали не се изненадвате. Те просто не познават материята, за която говорят. За вземането на решения за военни полети отговорността е изцяло на министъра на отбраната и не разбирам какво е причинило среднощните терзания на Борисов", каза Найденов в сутрешния блок на бТВ. 

Според политика от БСП премиерът е говорил за полета на руския самолет Ил-62, който е декларирал, че извършва превоз на дипломатически персонал.

"България няма основания да откаже такъв полет. Нарушение няма", обясни още Найденов. 

Според него от обясненията на министъра на отбраната Николай Ненчев и на министъра на външните работи Даниел Митов се е разбрало и че отказа от преминаване на руски самолети с хуманитарна помощ за Сирия заради "обосновани съмнения за характера на товара", всъщност не е основан на съдържателна информация.

Според Найденов рускнаците предпочитали да летят през България и Балканите, защото е по-сигурно и "се лети над държави, които имат приятелски чувства към Русия".

"България е първата държава в света, която е свалила граждански полет през 1955 година. Не бих искал да сме първата държава свалила руски полет", добави той.

Найденов говори и по темата за бежанците. Според него страната ни в момента е далеч по-подготвена за вълната от мигранти, идваща от Близкия изток и Африка, отколкото през 2011, 2012 и 2013 г.

"Когато започнахме да правим оградата по границата с Турция бяхме подложени на остри критики, а сега същото се прави от редица европейски държави. Големият проблем е, че България в момента няма цялостна позиция какво решение да се търси на този проблем", смята Найденов.

Според него в момента темпото, с което се достроява оградата е бавно, а "цената е тройно по-висока от тази, за която ние направихме 33 километра за четири месеца".

Бившият военен министър призова и да се използват сили на армията за охрана и защита на границата с Турция, както това бе направено по границата с Македония.

"Трябва да се помогне на Гранична полиция, тъй като миграционният натиск се увеличава", категоричен е Найденов.