Руският сенатор Константин Добринин внесе в Думата законпроекта под официалното название "За противодействие на реабилитацията на престъпленията на сталинисткия тоталитарен режим (сталинизма)", предаде Нюз.Ру.

Сред предложените в проекта мерки е и забрана за увековечаване на паметта на лицата, съпричастни към престъпленията на сталинизма, чрез назоваване на улици и станции на метрото с техните имена.

"Достоверно е известно, че от 1921 до 1953 г. за "контрареволюционни престъпления" са били осъдени над 4 милиона души, като 800 000 от тях са осъдени на смърт. Като се вземат предвид насилствените преселвания (често последвани от масова гибел), мъченията, конфискациите на имуществото и лишаването от права, става очевидно, че сталинските репресии са били безпрецедентни по своите мащаби и са засегнали цялото съветско общество", пише в мотивите си депутатът от Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент.

Според Добринин отричането на престъпленията на сталинизма с цел създаване на идеализирана картина на онова време води до неадекватна оценка от страна на гражданите на събитията от миналото и настоящето. Сенаторът отбелязва, че въпреки предприеманите от 90-те г. на ХХ век мерки от държавата за осъждане на неоснователните преследвания на отделни гражгдани и цели народи и по реабилитирането на жертвите на репресиите, и до днес липсва законодателна база, която да позволи да се пресече фалшифицирането на исторически факти, свързани с епохата на сталинизма.

Руски комунисти маршируват с портрет на Сталин на
първомайска манифестация в Москва. Снимка БГНЕС

Проектозаконът предвида да бъдат забранени организации, прославящи Сталин и управлението му, както и обявени за екстремистки информационни материали, съдържащи оправдаване на необходимостта от осъществяване на масовите репресии.

Русия не е реабилитирала официално Сталин. В страната обаче се наблюдава пълзякща ресталинизация. Преди няколко години диктаторът бе обявен за "противоречива личност" в новите учебници по история. Премиерът Дмитрий Медведев заяви недеднъж, че режимът на Сталин не може да се сравнява с този на Хитлер. А тази година президентът Владимир Путин заяви, че без Йосиф Висарионович СССР нямало да постигне победа във Втората световна война срещу нацистка Германия.

Само от началото на месеца в Русия са открити два паметника на Бащата на народите, отбелязва Нюз.Ру. От лятото насам в град Твер пък заработи музей на вожда.

Константин Добринин (38 г.) е известен с либералните си възгледи. Той не членува в никоя партия и неведнъж е критикувал законите, които смята за нарушаване на правата и свободите.