Гърция може да избегне излизането от ЕС и еврозоната, но заплахата за Каталуня е напълно реална.

На фона на тази и редица други опасности в най-богатата автономна област в Испания ще бъдат проведени предсрочни регионални избори в неделя. 

Очаква се повече от половината места в 135-членния парламент в Барселона да спечелят двете партии, подкрепящи независимостта на Каталуня. Това са коалицията "Заедно за "да" на регионалния премиер Артур Мас и лявата националистическа партия Кандидатура на народното единство (КНЕ). Според проучванията те ще вземат общо между 68 и 74 места.

Каталунският премиер Артур Мас оглавява сепаратистката коалиция "Заедно за "да".

Ако прогнозите се сбъднат, двете формации, взети заедно, ще имат абсолютно мнозинство. Сепаратистите само това чакат. Това мнозинство, макар и с минимален брой депутати, им е необходимо за иницииране на така наречената пътна карта, която да доведе до отцепване на Каталуня от Испания в срок от 18 месеца.

"Каталуня ще бъде автоматично изключена от еврозоната, ако обяви независимост от Испания, а банките й ще загубят възможността да получават помощ от Европейската централна банка", предупреди Луис Мария Линде - директорът на Националната банка на Испания. "При такъв сценарий изключването от еврозоната ще е автоматично, а излизането от ЕС се подразбира", допълни той.

Еврокомисията също предупреди още преди три години, че отцепване ще означава излизане от ЕС. А след това Каталуня ще трябва да подаде молба за членство. За да бъде обаче одобрено то, е необходимо единодушното одобрение на всички страни от Съюза. От само себе си се разбира, че Испания няма да допусне бивша част от себе си да влезе в ЕС.

Под същата заплаха през есента на 2014 г. се проведе референдумът за независимост на Шотландия. Макар и с малко, победиха привържениците на оставането в състава на Великобритания.

Съвсем естествено британският премиер Дейвид Камерън официално подкрепи целостта на Испания. същото направи и германският канцлер Ангела Меркел.

Дебатът на 23 септември бе най-разгорещеният. Испанският премиер консерватор Мариано Рахой, който постоянно сипе заплахи срещу сепаратизма в Каталуня, този път реши да пусне значително по  умерения си външен министър Хосе Мануел Гарсия-Маргайо. Дипломат номер 1 на Мадрид просто изрази всички заплахи, които ще се стоварят върху автономната област в случай на отцепване.

 

Най-високата в света безработица чака региона

 

"Каталуня зависи много от износа", изтъкна той. И припомни, че 25 на сто от износа на Испания е от този регион.

Според Гарсия-Маргайо ако се създаде граница, загубите в търговията ще доведат до загуба на 689 000 работни места и равнище на безработица от 37 на сто. То ще бъде най-високото в света.

Пенсиите пък ще спаднат с между 39 и 44 на сто на месец, предупреди външният министър. Областта ще пострада и от изтичането на капитали.

"Когато приятели се опитват да скочат от мост, аз се опитвам да ги разубедя", каза Гарсия-Маргайо.

От своя страна опонентът му Ориол Жункерас отхвърли всички заплахи. Той е лидер на Републиканската левица на Каталуня (РЛК) . Тя се бори не само за отцепване, но от името й става ясно, че иска и край на монархията и връщане на ликвидираната през 1939 г. република.

 "Ние ще останем в ЕС. Най-заинтересовано да бъдем част от ЕС е испанското правителство. 70 на сто от испанския износ за Европа минава през Каталуня, следователно нямате никакъв интерес от налагане на данъци", заяви Жункерас.

Ден по-късно на балкона на кметството в Барселона се разигра националистически скандал. Алфред Боск от РЛК развя там знамето на движението на независимост. А водачът на консервативната народна партия на Каталувя Алберто Фернандес Диас развя испанското национално знаме. Кметицата Ада Колау едва разтърва двамата политици.

Всичко това се случва по-малко от три месеца преди 20 декември. Тогава в Испания ще се състоят редовни парламентарни избори. Има немалка вероятност много гласове да спечели крайно лявата партия "Подемос", смятана за местния еквивалент на гръцката СИРИЗА.

Според повечето проучвания властта си ще запази, макар и с по-малко депутати, управляващата сега с абсолютно мнозинство консервативна Народна партия. Но ако "Подемос" се превърне в основен играч, Европа ще си има още едно главоболие.

 

"Барса" може да изхвърчи от испанската лига

 

Футболният гранд "Барселона", считан от мнозина за най-добрия отбор в света през последните години, може да бъде изключен от шампионата на Испания, ако Каталуня се отцепи. Предупреждението отправи Хавиер Тебас - президентът на Професионалната футболна лига на Испания. Същата участ грози и "Еспаньол" - другия, доста по-скромен тим от града.

Ако това се случи, няма да има дерби, смятано за номер 1 в света в момента - тома межгду "Барса" и "Реал" (Мадрид).

Лео Меси и Кристианоо Роналдо са главните герои през последните години на световното дерби номер 1
"Барселона" - "Реал" (Мадрид). Ако Каталуня се отцепи, има опасност да няма повече такива мачове.

Немалка част от футболистите на Барселона са с националистически възгледи. Най-много в тази насока се изявяват Жерар Пике и отказалият се миналата година Карлес Пуйол.

Христо Стоичков, който игра 7 сезона в "Барса", също  неведнъж е показвал, че по някакъв начин подкрепя стремежа на Каталуня за независимост. Той се е появявал и на митинги на най-голямата регионална партия "Конвергенция и съюз" - днес Демократична конвергенция на Каталуня (ДКК). Стоичков е близък приятел с бившия каталунски премиер Жорди Пужол.

 

Нещо като Възродителен процес

 

Каталуня заедно с Баския и Галисия разполага с автономия до 1939 г., когато фалангистите на Франсиско Франко побеждават в избухвалата три години по-рано гражданска война. Републиката е ликвидирана. Барселона пада последна и оттам републиканците се изтеглят в съседна Франция.

Наложена е насилствена испанизация. Тя е нещо като Възродителния процес в България, макар и в доста по-мека форма. Забранено е обучението и използването на обществено място на каталунски, галисийски и баски езици. Насилствено преименуване няма, но е забранено новородените да бъдат кръщавани с каталунски имена.

Така например знаменитият треньор Жозеп Гуардиола е роден под името Хосе ( еквивалент на Йосиф). Той си сменя малкото име с каталунско, когато законът е отменен през 1980 г.

Знаменитият Йохан Кройф, който играе в "Барселона" по времето на франкизма, закарва бременната си жена в родзната си Холандия, за да роди там сина му. Така момчето е кръстено с каталунското име Жорди (еквивалент на Георги) и доведено в Испания. И понеже е заварено положение, франкистките власти нямат законовото основание да го преименуват на Хорхе.

И обратно – някогашният шеф на Международния олимпийски комитет (МОК) Хуан Антонио Самаранч, макар и каталунец, бе франкист. Той дори си „испанизира“ името, тъй като е роден като Жоан Андони Самаран.

След смъртта на Франко през 1975 г. възкачилият се на престола крал Хуан Карлос отменя законите на Франко и връща отнетата автономия на Каталуня и другите области.