БЕРЛИН – Бежанската вълна повлече рейтинга на канцлерката Ангела Меркел стремглаво надолу. Наред с това 51 на сто от германците се страхуват от бежанската вълна, което е с 13 на сто повече в сравнение с данните отпреди месец.

И още - в началото на септември 45 на сто от германците бяха на мнение, че мигрантите ще са от полза за страната. Сега този процент падна с 10 пункта на 35.

Това сочи последното социологическо проучване в Германия, направено от реномирания институт “Инфратест Димап”.

Докато 44 на сто от запитаните, които имат месечен доход над 3000 евро, се страхуват от масовото прииждане на бежанци, този процент при хора с доход под 3000 евро е по-висок – 54. Като цяло 54 на сто от запитаните са изразили доволство от работата на Меркел, което е добър резултат. Лошото е, че този показател е с цели 9 процентпункта по-нисък, отколкото преди 4 седмици.

От спора около бежанците печели Хорст Зеехофер, баварски премиер и лидер на съуправляващия в Берлин Християнсоциален съюз. От неговата работа са доволни 39 на сто от участвалите в проучването, което е с внушителните 11 процентпункта завишение.

Докато Меркел продължава да е убедена, че Германия ще се справи с бежанския поток, Зеехофер предупреждава за сериозна криза в страната при очаквани между 800 000 и 1 милион бежанци до края на годината.

Рейтингът на Меркел пада за пръв път от години, топи се доверието в нейната политика. Канцлерката е подложена на критики дори от нейни съпартийци и коалиционни партньори. Сега Меркел трябва да реши кое за нея е по-важното – хуманните й принципи или канцлерството.

“За канцлерката ще стане опасно, когато се създаде впечатление, че бежанската криза е излязла извън контрол”, заяви днес известният германски социолог Матиас Юнг.

По бежанския въпрос за Меркел няма ход назад. Ако тя би променила позицията си на 180 градуса, това би било далеч по-лошо за нея. Политик, който се отмята, в Германия няма нито настояще, нито бъдеще. Канцлеркатката е длъжна да продължи курса си по овладяването на кризата. В противен случай ще плати висока цена – раздяла с поста си.

И никак не е случайно, че правителството на Меркел вчера внесе в Бундестага законопроект, касаещ даване на политическо убежище. Той мина на първо четене, но предстои още работа. Законопроектът предвижда и включване на Косово, Арбания и Черна гора в списъка на сигурните държави. Мигрантите от тези страни в момента представляват 40 на сто от пристигналите в Германия. Вън от съмнение е, че трите държави ще бъдат признати за сигурни. Така техни граждани ще бъдат връщани още на границата. 

Законопроектът предвижда и финансова спирачка. Бежанците вече няма да получават джобни пари, които са приравнени към социалните помощи за германци – близо 400 евро месечно на човек, а само покрив, храна, дрехи и всичко необходимо за живот, не и пари. Така ще секне и потокът на икономическите мигранти, предимно от Сърбия и Македония. 

Същевременно ще бъде съкратена процедурата по даване на убежище, което пък ще даде възможност на имащите право на такава закрила да работят. Това ще е от полза не само за трудовия пазар. Тези хора ще си плащат осигуровките – здравни и социални и няма да са на държавна хранилка.