Според българите за една жена може да се каже, че е млада до 39-годишна възраст, а за един мъж – до 42. Това показва изследване на "Галъп интернешънъл болкан" по поръчка на списание "Жената днес" по повод неговата 70-годишнина.

Отговорите на този деликатен въпрос зависят от възрастта на хората, които ги дават. Ако онези между 18 и 25 си мислят, че на 33-36 вече не си млад, то онези над 66 смятат, че и на 42-45 още си млад. В масовите представи старостта при жените започва на 64, а при мъжете – на 66. Зависимостта тук е същата - колкото по-възрастен ставаш, толкова повече началото на старостта се отлага в представите ти.

Близо половината българи намират за реална вероятността Ирина Бокова да стане генерален секретар на ООН. 40 на сто пък смятат, че тази вероятност е малка. Малко над една десета се затрудняват да отговорят. Хипотезата Йорданка Фандъкова да стане министър-председател се намира за вероятна сред 43% от запитаните, а 53% са на противоположното мнение. Вероятността Румяна Бъчварова да стане президент се споделя от 13%, а 79% не намират такъв вариант за вероятен.

Възможността Бокова да застане начело на ООН се оценява като нещо добро за България сред 64% от запитаните. 21% са на обратното мнение. На Фандъкова като премиер биха се радвали 57%, а 36% смятат, че това не е добре за страната. 64% не намират за добре Бъчварова да е президент срещу 22%, които смятат, че тя би била полезна на този пост.

Изследването се спира и на някои други теми, свързани със семйството, доходите и т.н. 1351 лв. е личният месечен доход, който според българите е достатъчен, за да кажат, че живеят добре. Официално сключеният брак явно е подложен на съмнение като ценност.

Твърдението "Семейство без брак с едно или повече деца е нещо нормално в днешно време" получава съгласието на 80% от запитаните, а 15% са на обратното мнение.

В същото време да имаш деца е почти безусловна ценност. С твърдението "Животът е безсмислен, ако нямаш деца"  се съгласяват 86%, а само 7% са на обратното мнение.