Джо Байдън ще направи опит да стане втория в историята на САЩ президент католик след Джон Кенеди.

Вицепрезидентът на Барак Обама смята да обяви участието си в надпреварата за поста на държавния глава идната седмица, съобщи специализираното издание "Политико". Информацията бе потвърдена пред телевизия Си Би Ес от три източника, запознати със ситуацията.

Байдън все още не е взел окончателно пешение. В обкръжението му дори има хора, които не подкрепят намерението му да се включи в надпреварата да бъде номиниран от Демократическата партия. Те се опитват да го убедят да се откажет, тъй като според тях ной няма да успее да се пребори със съпартийката си Хилари Клинтън - бивша първа дама (1993-2001) и бивш държавен секретар (2009-2013). Допитване сред симпатизантите на демократите дава убедителна преднина на Хилъри.

Освен това, ако Байдън обяви кандидатурата си, това ще стане в пълния разгар на кампанията. Съперниците му събират средства още от лятото. Така че закъснението може да му струва твърде скъпо, отбелязва "Политико".

Слуховете за евентуална кандидатура на Байдън плъзнаха през август. Тогава се заговори, че вицепрезидентът ще обяви решението си в началото на октомври. 

"Най-същественият фактор за моето решение е да разбера имаме ли аз и моето семейство емоционални сили да участваме в надпреварата. Ей сега, докато ви гледам в очите, не мога да кажа, че мога да го направя. Честна дума, още не знам", коментира вицепрезидентът преди месец.

В момента Джо Байдън е на 72 г. Той вече се кандидатира за президент на първичните партийни избори през 2008 г., но не получи достатъчно подкрепа. Въпреки това обаче Барак Обама - победител в редиците на демократите, го издигна за визепрезидент. Двойката спечели два поредни мандата - през 2008 и 2012 г.