Гръцката криза, която тресе целия ЕС през юни и за която десетки експерти чертаеха апокалиптични прогнози, явно не се отразява по никакъв начин на външната ни търговия. Дори напротив - през първите седем месеца на годината страната ни е експортирала за Атина стоки и услуги за 1,7 милиарда лева, което е с 3,6 на сто повече, отколкото през същия период на миналата.

Това показват най-новите данни за стокообмена на България на Националния статистически институт. В същото време вносът от Гърция е намалял минимално до 1,412 милиарда лева.

Като цяло данните за външната ни търговия са доста положителни.

В периода януари - юли 2015 г. износът на България за ЕС се увеличава с 10,1% спрямо същия период на 2014 г. и е в размер на 16,8 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Тези шест държави формират 70,6% от експорта ни за целия Евросъюз.

Вносът на България от останалите 27 държави от общността през първите седем месеца на годината също е нараснал с 8.5% спрямо същия период на 2014 г.  Стойността му е 19.2 млрд. лв. по цени с включени разходи за транспорт и застраховки. Най-много стоки внасяме от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

 

Какво търгуваме?

 

Данните на НСИ показват, че първите седем месеца на 2015 г. има сериозен ръст от 17,2% има при експорта на „необработени (сурови) материали, негодни за консумация", както и при „химичните вещества и продукти“ - 16.5% ръст.

При износа на безалкохолни и алкохолни напитки и цигари има спад от 6,8 процента, а вносът в България се е увеличил със 17,7%, показват данните на националната статистика.