Първичното публично предлагане (IPO) на софтуерната група "Сирма" приключи успешно, като компанията успя да набере 11,5 млн. лв. капитал от фондовата борса, съобщиха от "Елана Трейдинг", мениджър на емисията от акции. С набрания капитал IPO-то на "Сирма Груп Холдинг" влиза в историята като най-голямото IPO от 2007 г. – началото на финансовата криза.  

До 15 октомври 2015 г. бяха подадени поръчки за записване на над 9,5 млн. акции, с което беше надвишен обявения минимум от 8 млн. акции за успех на емисията. Записаният брой е 60% от общо предложените 16 млн. книжа.

Всички подадени поръчки ще бъдат изпълнени на цена от 1,20 лв. за акция.

„Много се радвам на това, че нашата компания успя да премине и тази стъпка по пътя в развитието си. Проектът бе труден и дълъг, но скорошният му успешен завършек ще даде възможност да продължим обявената инвестиционна програма, чрез която да повишим присъствието си на целевите за нас пазари. Желая да благодаря на всички инвеститори, които дадоха възможност на нашата компания да им разкаже повече за това как правим бизнес. Благодаря и на всички, които повярваха в нас чрез подадените поръчки и ги приветствам в акционерната структура на „Сирма Груп Холдинг“ АД. Нека заедно продължим успешната й история“, казва Цветан Алексиев, изп. директор на "Сирма".

До 21 октомври 2015 г. е крайният срок за плащане на всички записани акции в първичното публично предлагане, след което ще бъдат направени необходимите регистрации на увеличението на капитала. По предварителен график се очаква акциите на "Сирма Груп Холдинг" да започнат да се търгуват на Българската фондова борса на 16 декември 2015 г. 

Притежателите на новите акции на "Сирма Груп Холдинг" ще могат да търгуват с тях от деня на старта на търговията на борсата.