Престъпление ли е да напишеш „БКП – позор“ и „Кой?“ върху паметника пред централата на БСП на улица „Поизитано“ в София? Зависи кого питате. Веднъж Софийският районен съд реши, че това е политическо действие, а не хулиганство. Втори път обаче Софийският градски съд решава да глоби двама души за това с по 1500 лева. Третото мнение ще бъде от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

В нощта на 6-и срещу 7-и ноември 2013 година общо шест човека са задържани на съседна пресечка на "Позитано". Някои от тях носели спрейове в себе си. Шестимата престояха почти денонощие в Трето РПУ. На сутринта всички видяхме надписите върху паметника пред централата на БСП.

В последствие двама от тях – Асен Генов и Цветелина Сърбинска бяха обвинени по Чл. 325, ал.2 от Наказателния кодекс за хулиганство с "изключителен цинизъм или дързост". Това обвинение предвиждаше до 5 години затвор. По-късно прокуратурата се отказа да търси наказателна отговорност и внесе в съда предложение за административно наказание по Чл. 78а.

Софийският районен съд обаче отхвърли и това искане и преди година обяви Генов и Сърбинска за невинни. Съдът определи случая като „политически акт в контекста на актуалния обществен дебат за миналото“. Освен това прокуратурата не успяла да докаже съпричастието на Генов и Сърбинска към деянието.

Последва протест от районен прокурор, който обаче не бе подкрепен от градския прокурор Маргарита Немска. Тя призова Софийския градски съд да потвърди решението на по-доната инстанция.

Изненадата обаче идва, че въпреки отказа на прокурора да поддържа искането, Софийският градски съд решава да глоби с по 1500 лева Генов и Сърбинска. Един от тримата съдии-членове на състава подписва решението с особено мнение, според него „протестната акция не е неуважителна към обществото“ и приема, че двамата “чрез художествени похвати, са изразили своята гражданска позиция и отношение към скулптура, която отразява един обществено политически строй, който е бил установен в страната и вече е отминал, както и към който голяма част от обществото е било и е негативно настроено”.

Днес историята продължава с жалба, изпратена от адвоката на двамата – Михаил Екимджиев, до Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

„Очевидно е, че при оправдателна присъда, отказ на прокуратурата да поддържа обвинението, както и при особеното мнение на единия съдия, това не е демократично решение. Няма престъпление, няма дори доказано извършване на деянието. Съдът е взел политическа позиция на една част на обществото спрямо друга част от обществото“, коментира пред Клуб Z Асен Генов.