ГЕРБ е шампион по общински съветници в София, но за първи път от осем години няма да има пълно мнозинство в столичния общински съвет. Партията на Бойко Борисов печели 44% от местата в малкия столичен парламент, става ясно от резултатите от паралелното преброяване на "Алфа Рисърч". На второ място очаквано се нареди Реформаторският блок с 16%, което предполага съвместно дясно управление на града от двете партии. БСП са трети - с 10%, а ВМРО са получили 5% от вота. Коалицията "Сердика", в основата на която е АБВ, взе 4%, "Атака" и Движение 21 са наравно с по 3%, НФСБ са последни с 1%.

ГЕРБ и Йорданка Фандъкова запазват кметското място в столицата с 59%. Втори след нея е кандидатът на РБ Вили Лилков, който получи 10% от гласовете на столичани. Двамата леви - Михаил Мирчев от БСП и независимият, но подкрепен от АБВ и други партии Георги Кадиев, получиха по 9% и 6% съответно, показват данните от паралелното преброяване.

Какво показват още те: 32% от гласовете на местните избори са подадени за кандидати на ГЕРБ. Това поставя партията на Бойко Борисов отново на първо място - а втори са БСП с 13%, следвани веднага от ДПС с 12% и Реформаторският блок - с 9%.

АБВ са получили 4 на сто от гласовете в национален мащаб, ВМРО и "Атака" - по 3%, а от парламентарно представените партии последни са НФСБ.

В Пловдив ГЕРБ и Патриотичният фронт ще се сблъскат в балотаж другата седмица. Вторият двубой между сегашния човек на поста на Борисов - Иван Тотев, и бившия кмет Славчо Атанасов, подкрепен от голяма коалиция - започва с разлика от 19% в полза на Тотев.

В общинския съвет на Пловдив първи са отново ГЕРБ, но с по-скромните 32%, на второ място са "Коалицията за Славчо Атанасов" с 15%, БСП са трети с 10%, наравно със "Съюз за Пловдив".

Във Варна ГЕРБ са убедителни победители - техният фаворите Иван Портних получи 57%, далеч пред втория Чавдар Трифонов, подкрепен и от реформаторите и патриотите. Интересни са кандидатите на трето и четвърто място - независимата Анелия Клисарова, която бе подкрепена от БСП и събра 8%, и Данаил Папазов, издигнат от Инициативен комитет, и получи 6%.

ГЕРБ отново ще води в общинския съвет на морския град с 38% от гласовете, на второ място са патриотите и реформаторите с 11%, трети са БСП с 8%, четвърти - "Варна-Атака" с 6%.

Най-впечатляващата победа за партията на Борисов е в Бургас, където досегашният кмет Димитър Николов събра впечатляващите 84%, за да започне четвъртия си мандат. Втори със скромните 6% е представителят на НФСБ Бойко Миразчийски.

Няма изненади в Кърджали - там печели отново Хасан Азис с 55%, а ДПС запазва своя бастион. Илия Илиев от ГЕРБ обаче събира нелош резултат - 29%.

В Хасково, където Борисов се ядосваше, че положението не е сигурно, кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов ще отиде на балотаж с 48% срещу 29% на Георги Иванов, подкрепен от ИК "За Хасково".

В Благоевград - отново солидна победа за ГЕРБ в лицето на Атанас Камбитов с 59%, втори е Милан Богдански от БСП с 11%.

Росица Кирова и Огнян Цеков във Видин отиват на балотаж с много близък резултат - 24% за дамата, подкрепена от ИК "Единни за промяна", и 23% за представителя на ГЕРБ.

В Шумен битката също продължава другата неделя, макар и с ясно предимство с 36% спрямо 19% на ГЕРБ-аджията Любомир Христов срещу социалистът Иван Иванов.

Паралелното преброяване показва още, че 52% е изборната активност, добър резултат спрямо последния парламентарен вот, при който 49,5% от имащите право на глас отидоха до урните, но по-нисък от последните местни избори през 2011 г., в които гласуваха 54,2% от българите.

Референдумът не е валиден, при 37,5% активност спрямо нужните 49,5%. Но минава бариерата от 20% и се връща в парламента, а от тези, които са гласували, 71% са отговорили с "да" на въпроса за дистанционното електронно гласуване. 26% са казали "не".