Стотици полицаи блокираха за около два часа движението между храм-паметника "Свети Александър Невски" и Народното събрание, като скандираха към депутатите: "Боклуци, еничари, убийци!", "Кой ще ви пази в рейса?", палеха свещи и поставяха по 2 карамфила. Към 14:40 ч шествието им освободи парламента, но пък се изнесе по "Цар Освободител" и достигна до Министерския съвет, където затвори трафика.

Интересно е, че на място към 15 ч. се появиха шефове на районни управления и регионални звена на пожарната, които почнаха поименно да си разпознават служителите и да ги увещават да се разотидат. Чуха се и сигнали, че вчера зам.-директор на столично РПУ е записвал всички, които излизат на бунт, заплашвайки, че ще бъдат наказани.

Убеждаването днес обаче нямаше никакъв ефект, още повече че огромната част от ченгетата бяха цивилни и в извънработно време.

Все пак всички се разотидоха към 15.30.

Преди това пред парламента протестиращите освиркаха председателя на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов заради думите му, че инцидентът край Средец е убийство.

Атанас Атанасов бе посрещнат с освирквания и обиди от полицаите.

Той се опита да разговаря с множеството, което го обгради и не му даваше да си тръгне. В крайна сметка той се измъкна покрай стената на сградата.

Пред Народното събрание полицаите оставяха двойки карамфили и палеха свещи, като за покойник. Някои хвърляха дребни монети. Снимка БГНЕС

Почти всеки един депутат беше посрещан с викове "Мишоци" и "Боклуци". Полицаите аплодираха само съпредседателя на Патротичния фронт Красимир Каракачанов (ВМРО), който каза, че ги подкрепя и че медиите са виновни за лошия образ на МВР.

Преди това - към 12.30 ч Орлов мост бе блокиран закратко. Полицаите тръгнаха да пресичат напът към Народното събрание и останаха върху платното на бул. "Евлоги Георгиев". Движението бе спряно само за няколко минути. След това продължиха към СУ "Св. Климент Охридски" и движението по бул. "Цар Освободител" също остана блокирано закратко. Постоянно нарастващата група от около 300-400 души се дислоцира пред парламента, а а на шофьорите, които негодуваха със свиркане с клаксони, викаха: "Повикайте полиция".

Протестиращите препречиха пътя на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, който излизаше от парламента. Един от полицаите се опита да му връчи монета от по 50 стотинки, която той отказа.

 

Изненадващо развитие

 

По-рано полицаите обещаха, че днес Орлов мост няма да бъде преграден. Напротив - доставяха се карамфили, които служителки на МВР да раздават на шофьорите като извинение за вчерашните неудобства.

Полицаи се събраха мълчаливо в близост до езерото "Ариана", където останаха около половин час.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР коментираха пред Клуб Z, че не са организатори на този протест. На място цял ден от ръководството беше само директорът на националната полиция Христо Терзийски.

Сред събраните обаче бе разпространено обръщение на главния секретар Георги Костов и листът бе раздаден на всеки.

"Обръщам внимание на всички Ви, че формите на протест трябва да бъдат съобразени със Закона за МВР и Закона за събранията, митингите и манифестациите и по никакъв начин не следва да накърняват правата и свободите на гражданите.

Убеден съм, че ще проявите присъщата си отговорност и незабавно ще пристъпите към изпълнение на всекидневните си задължения по закон", завършва Костов, след като преди това изрежда известните вече отстъпки на правителството от днес. 

Недоволни униформени демнстративно запалиха листа с обръщението.

Рапортите на всички полицаи, подали молби за напускане, ще бъдат подписани, заяви по-рано вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Протестите на МВР служители продължиха в цялата страна. В Бургас, Смолян, Панагюрище, Пловдив и Благоевград трафикът беше затруднен.

Полицаи протестират пред областната дирекция на МВР в Пловдив. Снимка БГНЕС

Униформени блокираха ГКПП „Кулата” за около 20 минути, като през това време на пункта са натрупа има опашка от тирове, като трафикът допълнително е затруднен от ремонт на пътя от гръцка страна.

Над 100 цивилни и униформени полицаи блокираха ГКПП "Кулата-Промахон" на българо-гръцката граница край Сандански. Полицаите блокираха подстъпите към граничния пункт при разклона за с. Кулата. Блокадата продължи 20 минути, след което полицаите се оттеглиха. Снимка БГНЕС

Движението на ГКПП Илинден-Ексохи също бе спряно поради протест на полицаи, пожарникари и граничари, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пирин.

Полицаи блокираха пътя за Гърция на разклона за село Илинден около 12.00 ч.  Снимка БГНЕС

Пътят към прохода „Маказа” беше блокиран малко след 12 ч. от десетки служители на МВР, които се бяха събрали на разклона при село Кирково.

По-рано премиерът Бойко Борисов извика министрите на финансите и на вътрешните работи - Владислав Горанов и Румяна Бъчварова. На последвалото заседание на правителството присъства и главният секретар на МВР Георги Костов.

Кабинетът отстъпи пред полицаите само за част от намеренията си - остават 20-те заплати обезщетение при напускане, но отпада годишната индексация на заплатите с по 2%. Отпускът ще бъде намален от 30 на 20 работни дни.