Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида - Руският президент Владимир Путин за трети път е избран за най-влиятелният човек в света от списание „Форбс“. Лидерът на САЩ Барак Обама заема второто място в класацията за 2015 г, в която водещата петорка остава същата като през 2013 и 2014 г.

Списъкът включва 72 международни личности, повечето от тях играещи водеща роля в политиката и частния бизнес. Любопитно е, че „Форбс“ е поставил на 54-то място главатарят на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади.

Китайският президент Си Дзинпин е на трета позиция след Обама, четвъртата - се заема от папа Франциск, който е следван от германския канцлер Ангела Меркел.

Подобно на миналата година списанието е отредило място на четирима мъже от Южна Америка. Това е папата, мексиканският бизнесмен Карлос Слим, който е 14-ти, държавният глава на Бразилия Дилма Русев, 31-ва, и президента на Мексико Енрике Пеня Нето, който е 60-и.

Има и изпаднали от списъка за 2013 г. Отсъства тогавашният № 67 – Хоакин „Ел Чапо“ Гусман, главатар на наркокартела „Синалоа“. Тук „Форбс“ е направил „малка“ грешка като пише, че Ел Чапо е още в затвора, след като е бил арестуван на 22 февруари 2014 г. На 11 юли т.г. Гусман избяга от килията по специално прокопан тунел. Това е второто му измъкване иззад решетките.

В списъка „Форбс“ има 12 нови имена. Сред тях е Джак Ма, президент на „Али Баба“, китайската версия на търговския Интернет гигант „Амазон“.

В коментар либералният британски вестник „Гардиън“ писа, че „корпоративните медии в САЩ са в паника. Влюбеното в класациите списание „Форбс“, което определя себе си като „инструмент на капитализма“ - отново отрежда на Путин първата позиция в света. „Барак Обама, лидерът на „най-великата държава в света“ е понижен до унизителното второ место. Разжалването му изглежда е наказание за президентското увъртане около Сирия, а така също заради оркестрираното от републиканците сблъскване около тавана на дълга, довело почти до затваряне на правителството. Но то също така отразява сърдечната аритмия на елита в САЩ, предизвикана от икономическата криза, възходът на Китай и увехналата световна слава на САЩ след годините на Буш. Симпатизантите на „Форбс“ са използвали момента, за да провъзгласят Обама за жертвен козел.„Дейвид Камерън трябва да е щастлив, че успя да се уреди на 11-то место, което е по-ниско дори от боса на „Уолмарт“ Майкъл Дюк и краля на Суадистка Арабия Абдула. Но идеята, че Путин е по-влиятелен от Обама или, че Русия е по-велика от САЩ – е направо абсурдна“, посочва британският вестник.

Истина е, че Путин или по-скоро неговият външен министър Сергей Лавров през септември изиграха добре блинд залагане в покера грабнаха инициативата в Сирия. Преди това те предотвратиха заплахата от нападение на САЩ срещу Багдад чрез постигане на пазарлък в ООН химическите оръжия. Това направи по-малко вероятен колапсът на сирийския съюзник на Русия. Путин се изперчи на САЩ като даде убежище на Едуард Сноудън, който разкри тайните на Агенцията за национална сигурност . Значително по-важно е обаче, че през изминалото десетилетие САЯ претърпяха стратегическо поражение в Ирак и Афганистан. Това разкри ограничените възможности на американската мощ да наложи волята на Вашингтон на народите, които отвръщат на удара. Заедно с икономическата криза от 2008 г, която ускори относителния упадък на Запада, бе сложена точка на еднополюсния свят. Всичко това обаче се случи по времето на Джордж Буш и бе символично демонстрирано от Путин, когато той успешно предоля заплахите на САЩ с войната Русия – Грузия, която се разрази преди пет години.

Буш може би разруши мита за непобедимостта на първата истинска глобална империя, но тя си остава империя. САЩ продължават да са най-мощната държава в света във военен в икономически смисъл. „Отбранителните“ им разходи надхвърлят военните бюджети на десетте държави след тях, взети заедно. САЩ имат бази и войски в повечето държави по света, които те продължават да използват без ограничения. За сравнение – Русия има само една военна инсталация извън границите на бившия Съветски съюз – в Сирия“, пише „Гардиън“.

В интервю за „Ню Йорк таймс“ съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Сюзън Райс разви идеята, че САЩ уж се изтеглят от Близкия изток, за да се концентрират върху Азия. Действията свидетелстват за точно обратното. САЩ се концентрират върху Израел, Иран и Сирия. Военните им бази в Персийския залив се укрепват и разширяват.

Политическите наблюдатели смятат, че през последните 10 години настъпват глобални промени, които според тях водят до края на новия глобален ред, наложен от САЩ. Кризата в икономиката, скокът, направен от Китай и лявата вълна в Латинска Америка са първите признаци на тази промяна. Но никой не бива да си прави илюзии за реалността в момента, че САЩ запазват доминиращата си глобална роля и че президентът в Белия дом играе водеща роля, а не е някакъв лидер на някаква възраждаща се регионална сила.