НАШ ПРАТЕНИК

БРЮКСЕЛ - Опасните микроорганизми, които причиняват различни инфекции, стават все по-устойчиви на лечение, а болестите - по-трудни за овладяване. Проблемът не е от вчера, но за пореден път му бе обърнато внимание от европейския комисар по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андрукатис, който даде старт на първата информационна седмица, посветена на темата в Брюксел.

"Инфекциите, причинени от резистентни бактерии, убиват 25 000 души годишно само в Европа и водят до 1,5 млрд. евро загуби не само за здравеопазването, но и за производствения сектор. Хората страдат, хората умират, а сме неспособни да ги излекуваме, защото някои антибиотици вече не действат", коментира комисарят.

Бактериите стават резистентни главно заради прекалената и безразборна употреба на антибиотици в цяла Европа. При това не само в болниците и лекарските кабинети, но и в животновъдството. В храната и водата на пилета, прасета и крави често се добавят антибиотици, за да се увеличи продукцията от месо и мляко, но в някои държави-членки процесът е неконтролиран. Затова и основното послание на тазгодишната информационна кампания е да се внимава кога и как се пият лекарствата. 

"Хората твърде често си поставят сами диагнози, допитват се до "чичко Гугъл", вместо до личния си лекар, и масово пазаруват лекарства по интернет", посочват проблемите здравни експерти.

В това отношение България не прави изключение, защото антибиотиците у нас често се изписват като форма на профилактика и освен това се продават свободно в аптеките. В резултат се увеличава и броят на хората, които продължават да страдат и след втория курс предписано лечение.

Уви, на този етап процесът не може да бъде спрян, защото през последните 30 години не се е появила нито един нов медикамент в този клас. Фармацевтичните фирми нямат интерес да инвестират в разработването на антибиотици, защото трябва да вложат много пари в продукт, чиято употреба ще бъде умишлено ограничавана в бъдеще. Европейската комисия подготвя специални мерки, включително и финансови, с които да стимулира нови клинични проучвания сред фармацевтичните фирми. Но дори те да стартират днес, ще бъдат нужни години преди крайният продукт да се появи на пазара, затова болшинството здравни експерти все още са скептични по въпроса.

Според най-песимистичните прогнози, ако броят на резистентните бактерии продължи да се увеличава и достигне ръст от 40% за следващите 35 години, през 2050 г. около 10 млн. души по света ще умират годишно от болести, които не могат да бъдат излекувани. За сравнение, злокачествените заболявания сега убиват над 8 млн. души в глобален план с тенденция бройката да намалява.