"Една малка част от тези хора са истински бежанци. Останалата част са хора, които трябва да се завърнат там, откъдето са дошли".

Така външният министър Даниел Митов коментира пред БНТ проблемът с бежанската вълна.

"Нашите системи няма да издържат, дори Германия се задъхва. Какво става сега? Кандидатстваш за молба за убежище. Ако го получиш оставаш, ако не го получиш - пак оставаш. Това не може да продължава. Трябва да поемем контрола върху това, което се случва. Не може да остане този абсолютно безконтролен приток на хора", каза Митов.

И допълни, че бежанският статут не дава право на съотвения човек да остане завинаги.

Митов определи информациите, че атентаторите в Париж са ползвали български автомати като спекулации.

"Не можем да губим вече извоювани свободи. Шенген трябва да продължи да работи. Ще има засилени мерки за сигурност. Специално внимание трябва да се отдели на охраната на външните граници. Да се спре безконтролното навлизане на хора в ЕС. Европа да изготви програми за репатриране на хора", каза още Митов.

Той коментира и отношенията ни с Русия.

"Позицията на България е ясна. Ние сме част от интегриран съюз, наречен ЕС и отбранителен съюз, наречен НАТО. Разговорът "ястреби", "гълъби" и други птици е несъстоятелен. Готови сме да работим с всяка една държава, която уважава националния ни суверенитет и интерес".

Така Митов коментира изявлението на Росен Плевнелиев, че Русия води "хибридна" война на Балканите и последвалото изказване на премиера Бойко Борисов, че той не е чак такъв "ястреб".

"За хибридна война говорим от година и половина, тя е факт. В пространството има ясни, целенасочени, дезинформационни послания, откровени лъжи. Помните как се твърдеше, че в България има мобилизация, каква истерия настана за едни 4 танка, които дойдоха на учение", заяви Митов.

Според него в България няма русофобия, а става въпрос за принципни позиции.

"Когато се анексират територии на независими съседни държави, когато умишлено бива дестабилизирана Украйна ние трябва да артикулираме нашето несъгласие. Всички са запазили тази позиция, включително ЕС и САЩ. Да се говори за нови реалности е абсурдно. Сирия и Украйна са два различни казуса", убеден е Митов.