Поредната мотика, която настъпва главният прокурор.

Така определи депутатът от ГЕРБ Методи Андреев случая, при който Сотир Цацаров сигнализира комисията по етика в НС за негов "натиск" спрямо бившия шеф на ОДМВР-Пловдив Пламен Узунов.

Според Андреев нещата изглеждат коренно различно - още при служебното ръководство на МВР той е подавал сигнал за нередности в районното в Първомай, преди да влезе в сегашното НС. Когато вече станал депутат, поискал от Пламен Узунов да направи проверка, защото имал сериозни сигнали за нередности, но шефът "не установил съществени нарушения".

Андреев призна, че е оказвал натиск, но не да назначават негови хора, а само колкото да бъдат проверени данните, които имал. След месец - без това да е заплаха - казал на Узунов, че щом той не установява нищо, ще го даде на министър Бъчварова и именно това направил заедно с колежката си Катя Попова.

В резултат на тези сигнали само месец и половина по-късно Вътрешна сигурност видяхте какво стана – бяха сменени половината от служителите, а на някои същата тази прокуратура повдигна обвинения, припомни Андреев.

"Г-н главен прокурор, с вас се познаваме от 99-а. Вие ме познавате много добре. Този, който сега е шеф, мое протеже ли е? Мои ли са всички онези, които влязоха в РПУ-Първомй. Аз му казах и тогава (на Трифонов, б.р.), че мога да му дам човек, който да му даде автентична информация, но много моля той да бъде запазен", каза бившият шеф на комисията по досиетата.

Той обаче се зачуди дали действията на шефа от Пловдив са некадърност или разпъване на чадър.

Андреев разкри и още нещо, че миналата седмица му е бил пратен "поздрав по негов приятел", но отказа да даде повече подробности. Той за пореден път обвърза това, което прави прокуратурата срещу него, с факта, че на среща в НС във вторник беше единственият "гербер", подкрепил инициативата "Правосъдие за всеки" и техните 7 хард предложения за съдебна реформа, включително повтори, че най-нереформираната част от системата е прокуратурата.

"Сега осъзнавам нещо друго - че в прокуратурата витае духът на Вишински и това е много страшно. Ще дойде време - реформа в тази част ще се случи! Независимо дали при този или при друг главен прокурор", изрази увереност депутатът.

Той също припомни на Цацаров, че още когато е бил районен съдия в Асеновград, е внасял предложение като депутат в 38-ото НС за ограничаване на властта на главния прокурор.

"Проблемът е, че в това НС няма мнозинство да минат тези промени в прокуратурата. Но те ще се случат - ако не в това, в следващото. И не Методи Андреев ще ги промени, не тези хубави момичета и момчета от "Правосъдие за всеки" – ще ги промени гражданският натиск." 

Той цитира образуваната предварителна проверка срещу него по чл. 142 он НК - за принуда. Тя е спряна на 10 ноември с отказ на прокурорката поради липса на извършено престъпрение. И после същата обвинителка праща до "неговата комисия" по етика (на която е зам.-председател, б.р.) предложение да се сезира комисията "за преценка на извършеното нарушение".

"Как г-жа прокурорката е преценила и се меси в работата на НС? Как е преценила, че има нарушение, като първо самата тя не е намерила виновно поведение", попита Андреев.

Той отказа да приеме думата "отмъщение" за действията на прокуратурата и каза, че за него Цацаров е "един интелигентен и кадърен човек", срещу когото няма да се изправя.

"Това е манталитет. Това е симптом, това е патология - каза обаче Андреев. - Винаги съм смятал, че той е един интелигентен и кадърен човек, но това, което прави, сваля нивото на работа и институцията, която представлява.

Това е медийно събитие – целта е да се покажа, че хора като мен са мръсници, злоупотребяват с положение", обобщи той.

Андреев пак повтори, че ако поправките, ограничаващи властта на главния прокурор, влязат в зала, той ще ги подкрепи.