Украинец реши проблема с високите цени на горивата, като започна да кара на... дърва, пише сайтът Ecotown.com.ua. 36-годишният автомонтьор Евген Коливан от Черниговщина е монтирал газегенератор на своя Opel Kadett, реколта 1986 г.

"По-добре да караш на дърва, отколкото да въртиш педалите на велосипеда", казва той.

Системата е проста - на задната броня са монтирани два метални съда, в които се слагат дървата и те се запалват така, че да тлеят. В процеса на непълно изгаряне се отделя газ, който се филтрира, охлажда и постъпва в двигателя и изгаря в цилиндрите му.

Разходът на гориво е 20 кг дърва на 10 километра, което струва 10 гривни - колкото половин литър бензин (б. р., една гривня струв около 13 стотинки).

Естествено, динамиката не е на висота - автомобилът вдига 100 км/час за минута и 35 секунди.

Най-често използваното от Евген Коливан гориво е борово дърво, но майсторът казва, че автомобилът може да кара и на пластмасови бутилки. "Колата направо лети, когато ѝ сложа черница", казва той.

"Досега съм навъртял 7000 км с автомобила и съм спестил 15 000 гривни (б.р., около 1150 лева)", пресметнал е той. Багажникът му винаги е пълен с дървен материал, но когато свърши, може да кара и на бензин.

Газогенераторните автомобили са били разпространени в началото на ХХ-и век, но отпадат от пазара поради масивните си размери и необходимостта от често зареждане на котела. По време на Втората световна война заради недостига на гориво на някои автомобили също са били инсталирани подобни системи.