"Свалянето на руския Су-24 от турският Ф-16 е предварително планирано действие."

Това заяви днес главнокомандващият на руските въздушно-космически сили генерал-полковник Виктор Бондарев, предаде БГНЕС.

СУ-24 Е СВАЛЕН С ПЛАНИРАНА АКЦИЯ, СМЯТА ЛАВРОВ

"Контролът на Сирия потвърди, че във въздуха е имало два Ф-16 от 9,11 до 10,26 часа в продължение на час и 15 минути на височина от 2400 метра, което говори за предварително планирана акция и готовност на изтребителите да действат от засада във въздуха над територията на Турция”, каза Бондарев.

Той обясни, че за полет на Ф-16 от авиобазата в Диярбекир, където е изпълнявано наземно дежурство, до момента на пускане на ракетата са необходими 46 минути, включващи подготовката за излитане на самолета. Според него това прави невъзможно руският бомбардировач да бъде уцелен.

ЕРДОГАН: НИКОЙ ДА НЕ СЕ ПРАВИ НА ГЛУПАК ЗА САМОЛЕТА

По думите на генерала атаката на турския изтребител е „безпрецедентно по измама събитие”. Бондарев заяви още, че екипажът на руския Су-24 е бил на бойна мисия на не по-малко от 5 километра от границата на Турция. От своя страна, турският изтребител е бил 40 секунди в сирийското въздушно пространство и е навлязъл на два километра над сирийска територия.

„Русия не е нарушавала държавната граница на Турция”, категоричен е Бондарев.

ОТКЪДЕ Е МИНАЛ САМОЛЕТЪТ? ЗАПОЧНА ВОЙНА НА КАРТИТЕ