Ако подадете фалшив сигнал за бомба, ви заплашват от три месеца до две години затвор плюс глоба до 1 800 евро. Не е изключено и да платите разходите по последвалите действията на полицията и икономически загуби.

Така Белгия отговаря на зачестилите този месец лоши шеги със страха от тероризъм.

Поне шест души вече рискуват такива наказания в Брюксел, Лиеж, Намюр и Антверпен, предаде държавната телевизия РТБФ.

Единият от тях предизвика миналата неделя вечер двучасова блокада и обиск на празна къща в предимно мюсюлманския квартал Моленбеек в столицата.

След като не намериха никого в нея, полицаите са отидоха на адреса на подателя на сигнала, според когото в къщата се криел Салах Абдеслам, издирван в цяла Европа за атентатите в Париж на 13 ноември. 

Причинителят на фалшивата тревога е арестуван и предаден на прокуратурата.

Неин клиент стана и друго лице в Намюр, столицата на южния регион Валония, заради чието обаждане миналия петък беше евакуирана гарата на 110-хилядния град, а движението на влаковете беше спряно за повече от час.

Неговите санкции могат да се окажат по-солени, защото към глобата може да се прибави и гражданско дело за възстановявена на разходите по полицейската блокада, проверката на сградата от сапьори и на загубите на железниците от серия закъснения на влакове, каза пред РТБФ градският прокурор Венсан Мак. В града имаше още две подобни тревоги - в училище и в съдебната палата.

Най-леко, поне финансово, засега изглежда ще се отърве 32-годишна жителка на Лиеж, която подала фалшив сигнал за бомба на една от гарите в града. Тя обаче не успяла да вкара властите в излишни разходи. Те отдавна я познавали заради подобни шеги и вместо на гарата полицията отишла у дома ѝ, съобщи "Либр Белжик". От 16 юни досега дамата е подала 32 такива сигнала.

Ученик на 18 години е бил разпитан от полицията във втория по големина град, Антверпен, след като негово обаждане на горещия телефон довело до евакуация на четири училища, т.е. на няколко хиляди ученици.

Белгия е в предпоследното трето ниво на тревога за възможни атентати. Властите още издирват Абдеслам, за когото медиите спекулират, че може би е успял да избяга в Сирия, след като се върнал в Брюксел в съботата след парижките атентати. В ареста са шестима обвинени във връзки с нападенията и извършителите им и за участие в терористична група.

Правителството беше подложено на остра критика в медиите за създаване на излишна паника и лоша комуникация, докато Белгия беше в максимално ниво на тревога за тероризъм от 21 до 26 ноември. Фламандската телевизия ВРТ изчисли, че бизнесът в Брюксел е губел по 52 милиона евро на ден заради затворените предприятия, магазини и заведения в дните на блокадата.

Френските медии бяха безмилостни в квалификациите си за Белгия, която нарекоха "Белгистан", "пропаднала държава" и "нация без държава", защото част от атентаторите, включително смятания за техен главен организатор Абделхамид Абаауд идваха от Белгия, макар някои от тях да имаха формално френско гражданство.

Премиерът Шарл Мишел отговори, че страната му предотврати атентати през януари тази година и разби подготвялата ги група във Вервие, докато Франция допусна две нападения с общо 147 и 900 ранени само през 2015 г. Мехди Немуш, който уби четирима души в Музея на евреите в Брюксел през май миналата година, е също френски гражданин от алжирско потекло, който френските служби са изпуснали, напомни Мишел.