Вейрон, пази се. Проектът за арабската хиперкола Devel Sixteen изглежда все по-достоверен. Прототипът на автомобила беше представен през юни 2013 г. на автомобилното изложение в Дубай, но доста хора се съмняваха, че от него ще излезе нещо повече, отколкото заглавия в медиите.

Достатъчно е да припомним обещаваните характеристики: 560 км/час максимална скорост, 5000 конски сили, 1,8 секунди от нула до 100 км/час. Експертите се съмняваха, че такъв двигател изобщо може да бъде създаден.

Но ето, че дубайската компания показа видео, на което за първи път се вижда двигателят - огромно, 12,3-литрово 16-цилиндрово чудовище с 4 турбокомпресора, което на динотестера показва мощност от 4515 конски сили. Според компанията това е най-мощният автомобилен двигател, създаван някога.

Ето тестът:

Тук може да видите и прототипа на Devel в движение. 

Неговият цилинров блок не е лят, а е фрезован от цял алуминиев блок, за да може да издържи огромната мощност. Според неговия производител - Steve Morris Engines, двигателят може да постигне и над 5000 к.с., но не са открили такава машина, която е способна да издържи подобно натоварване.

Задницата на колата изглежда почти толкова агресивно, колкото и предната ѝ част.

Компанията все пак признава, че 5000-те конски сили се постигат в специален режим на двигателя, но за ежедневни нужди той предоставя напълно достатъчните 3006 конски сили.

Така че мощността е налице. Сега остава да видим дали колата ще постигне и обещаните динамични показатели.