ООН задължи с резолюция всички страни да пресичат финансирането на "Даеш" ("Ислямска държава"), предаде АФП.

Това стана по време на заседание на Съвета за сигурност на организацията.

Резолюцията бе приета единодушно. Предвиждат се засилване на режима за санкции, който съдържа искане незабавно да се замразят средствата и финансовите активи на терористите, да не се допуска пряка или косвена доставка на оръжия. Резолюцията включва и призив да се предприемат решителни мерки за прекъсване на потока от финансови активи и икономически ресурси, изпращани на лицата и организациите, свързани с Ал Кайда и "Даеш". 

Страните трябва да гарантират, че гражданите им и лица на тяхна територия не предоставят икономически ресурси на тези групировки или свързани с тях лица и организации. Тези задължения включват пряката или непряка търговия с петрол и продукти от преработката му.

Всеки, който оказва поддръжка на джихадистите с финанси, оръжие или като вербува терористи, подлежи на включване в списъка със санкции.

Документът е подготвен съвсестно от Русия и САЩ. Според Виталий Чуркин - постоянния представител на Москва в ООН, това показва общо разбиране за терористичната заплаха и необходимостта от възможно най-бърза реакция.

Новата резолюция допълва действията на Съвета за сигурност от февруари. Тогава бе забранена търговията с антики от Сирия и бяха заплашени със санкции всички, които купуват петрол от "Даеш" и свързания с "Ал Кайда" Фронт "Ан Нусра". 

В момента в списъка със санкции срещу джихадистките групировки има 243 физически лица и 74 организации. Те са подложени на забрана за доставки на оръжие, глобална конфискация на активи и забрана за пътувания. 

По данни на ООН около 22 000 чуждестранни бойци са свързани с "Ал Кайда" и "Даеш". 

Същевременно Виталий Чуркин заяви, че приходите на джихадистите от контрабанда на петрол достигат 1,5 милиона долара на ден, а по-голямата част от трафика минава през Турция. Той описа подробно схемата за доставки на "чарно злато". Според него тя била "организирана с посредничеството на икономически структури в сянка". 

Контрабандистите пресичат свободно границите и влизат в пряк контакт с главатарите на "Даеш", за да се уговорят за сделките. В повечето случаи се използват цистерни, преминаващи с хиляди през турски гранични пунктове.

С доставката им за "Даеш" се занимават турски компании, допъни Чуркин. След това петролът или се преработва, или се транспортира през турските пристанища, главно Джейхан. 

Дипломатът изтъкна, че заради руските въздушни удари има значителен спад на незаконния износ на петрол.

Пред журналисти по-късно той не изключи възможността за налагане на санкции на Съвета за сигурност срещу Турция, ако се изясни, че тя не взема достатъчно ефкетивни мерки за борба с финансирането на тероризма.