Гърция води битка срещу данъчни измамници, но вместо милионери арестува улични продавачи на печени кестени. Вълна от възмущение залива страната – богаташите са под закрила, бедняците се преследват.

Това съобщава кореспондентът на сп. "Шпигел" в Гърция Георгиос Христидис и представя тъжната история на съименника си Георгиос Диму (62 г.).

Мъжът продавал на солунския площад "Аристотел"  печени кестени, за да издържа себе си и още 8 свои братя и сестри.

Преди дни седем униформени се нахвърлили върху Диму и го закопчали в белезници. Прегрешението му било, че продавал кестени без да има лиценз. Човекът се свлякъл на земята в несвяст. Полицаите го вдигнали и го откарали в ареста.

Той бил осъден по бързата процедура. Диму бил отведен в съдебната зала с оковани ръце. Прочели му обвинителния акт, след което подсъдимият заявил:

"Затънал съм в дългове. Дължа на държавата, на здравната каса и на пенсионния фонд 150 000 евро. Всичко, което искам, е да получа лиценз, за да мога да продавам кестени и така да преживяваме аз и моите близки."

Съдията изобщо не се трогнал и произнесъл присъдата – шест месеца лишаване от свобода условно и глоба в размер на 10 000 евро.

"Шпигел" припомня и други подобни случаи. Преди месец бил арестуван 92-годишен продавач на печени кестени в градчето Кардица. Преди седмица 79-годишна вдовица отнесла от данъчните глоба в размер на 5000 евро. Тя продавала на пазар зеленчуци, като използвала лиценза на покойния си съпруг.

"Законът си е закон, твърдят едните. За много гърци обаче такава строгост спрямо дребни риби е необоснована, а към богаташи и висши политици се проявява недопустима снизходителност. Така например бившият гръцки финансов министър Георгиос Папаконстантину получи само една година условно, макар да беше манипулирал така наречения "Списък на Лагард"  (шефката на МВФ – б. а.) с имена на богати гърци с банкови сметки в Швейцария, за да прикрие свои роднини», припомня Христидис и се връща към драмата на Диму.

Поради вълната от въмущение в цяла Гърция се намесил дори премиерът Алексис Ципрас. Той смъмрил вътрешния министър Панайотис Курумблис и му наредил мерките срещу черния пазар да са съобразени с нарушенията. Отговорено му било:

"Ние сме длъжни да си вършим работата. Съдилищата са в правото си да решават размера на вината, не полицаите.”

Още по-дързък бил кметът на Солун Янис Бутарис, който застанал на страната на униформените. Той дълбоко се съмнявал, че при ареста му Георгиос Диму наистина е припаднал. По-добре било да го назначат в театъра за актьор.

Градоначалникът припомнил, че общината дава лицензи за търговия по улици и пазари. Разрешителното на Диму многократно му било отнемано, защото не продавал на определеното му място, избирал си сам по-многолюдни улици. Сега вече нямал право да получи нов лиценз, арестът му бил абсолютно основателен.

“Дори всичко това да е вярно, гърците са крайно недоверчиви. Малцина вярват, че буквата на закона се спазва строго. По ирония на съдбата историята с възрастния продавач на кестени го доказва”, заключава публикацията в “Шпигел”.