"Тезите, които г-н Доган развива, ние сме развивали многократно. Разбира се, в устата на г-н Доган те сигурно имат друго значение".

Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков пред Би Ти Ви. Така той коментира речта на Ахмед Доган от края на миналата година, която доведе до отстраняването на Лютви Местан от лидерския пост в ДПС и от партията.

ДОГАН СРЕЩУ МЕСТАН - ЕДНО КЪМ ЕДНО

В тази си реч Доган упрекна Местан, че е напраивл гаф, като е изчел в парламента декларация в подкрепа на Турция по повод свалянето на руския самолет.

Според Петков Местан също е допуснал грешка с тази деклрация. Той припомни, че САЩ и НАТО са имали по-умерена позиция.

"Не считам, че има пряка заплаха от Турция, но има прекомерни действия от страна на турския посланик и външният министър трябва да е по-категоричен", заяви Петков.

Той не пропусна да коментира и факта, че посланици често пряко се намесват във вътрешните работи на България.

"Не е добра практика посланици да ни размахват пръст. Ако българският посланик излезе с такива позиции някъде, той ще се прибере вкъщи малко преди да е минал през мисията си", заяви Петков.

МИКОВ БРАНИ БЕРОВ И ВИДЕНОВ В ПИСМО ДО ФРЕНСКИЯ ПОСЛАНИК

Петков смята, че има стремеж да се придаде геополитически привкус на конфликта Доган-Местан. Според него Местан дължи отговори на въпроса за взаимоотношенията си с турското посолство. 

Петков коментира, че въпросът защо е била сложена охрана на Местан от НСО е по-важен от този защо му е била свалена.

"Аз съм малко обезпокоен от факта, че г-н Плевнелиев не е знаел (за свалянето на охраната на Местан). В зкаона за НСО има ясен запис, че президентът пряко контролира НСО. Трябва да си зададем въпроса какъв президент искаме ние - президент-лидер или президент-инкасатор. Ако не го информират такава е преценката - че човекът пребивава там известно време. Едно е намеса, друго е да е встрани от процесите. По ключовите въпроси президентът няма как да не е информиран", заяви Петков.

КОЙ СВАЛИ ОХРАНАТА НА МЕСТАН И ЗАЩО ТОЙ СЕ УКРИ В ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО