С 4-часови пледоарии днес завърши на първа инстанция т. нар. мегадело "Червей" срещу Владимира Янева и Тодор Костадинов, кръстено на едноименната секретна разработка.

Бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) е обвинена в престъпление по служба, че незаконно е разписала 4 СРС-та - член, който предвижда от 1 до 5 г. затвор. Ексшефът на дирекция "Вътрешна сигурност" Костадинов пък според прокуратурата първо е изготвил документи с невярно съдържание - исканията за въпросните СРС, а втори път е направил компютърно престъпление, влизайки в информационната МВР-система "Централен полицейски регистър" (ЦПР) с акаунти и пароли на различни служители. По-тежкото предвижда затвор до 5 г.

От описаната от прокуратурата картина стана ясно, че на базата на анонимни и доста общи сигнали - че неизвестни служители на МВР правят справки и изтриват данни срещу суми от 2000 до 5000 лв, както и че се срещат с криминалния контингент, може да се извадят разрешителни за подслушване на всичко. На всичкото отгоре, след като скандалът избухна, единият служител на ДАТО, който според шефа си Цветан Китов  и тогавашния министър Цветлин Йовчев, пръв е подал такъв сигнал, категорично отрича подобно нещо.

Според прокуратурата Костадинов буквално е "изфабрикувал разработка", за да прикрива действията си. Именно на базата на тези си действия искал и мълниеносно получавал въпросните 4 разрешения - две същински и две удължавания, с които група служители от ДАНС се прикачвали към МВР-регистъра. Обвинителите намекнаха, че нито хипотетичните нарушения на "предателите" от МВР са толкова тежки, колкото се изисква по Закона за СРС, нито има данни да "са изчерпани всички други възможности" за разследване - нещо, което също е задължително, за да се позволи тази крайна мярка.

От прокуратурата настояха, че срокът от началото на така нареченото ППО "Червей" (преписка на предварителен отчет, б.р.) от септември 2013 г. до март 2014 г. касае едно СРС и то с шестте си месеца надвишава законно позволения срок.

"Закачванията" към секретната МВР-система пък били много повече от описаните в докладните, Костадинов влизал с акаунти и пароли на служителки "дистанционно" от сградата в София, а посещенията били в дирекциите в Шумен, Бургас и Варна.

Експертиза изрежда многобройните влизания от "гостите" от ДАНС в ЦПР. Само към едно и също лице, маркирано днес като "свидетел 34", е проявяван интерес 7 пъти, заличени са негови криминалистични регистрации в Шумен и Бургас, както и данни за присъди, включително и изтриване на връзка към затвора, явно за излежана от него присъда. Това станало с име и парола на служителка, която в момента била в отпуск.

Интересна краска е, че макар МВР-службата "Вътрешна сигурност" в лицето на шефа си, да е искала въпросните СРС, физически ги експлоатирала ДАНС. Тъй като специално създадената за това Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО или бивша СДОТО), декларирала, че няма нито хора, нито технически потенциал. За разлика от тях ДАНС се съгласявала винаги да изпълни работата, а когато шефът Владимир Писанчев отсъствал, разписвала заместничката му Ваня Стефанова - бившата наблюдаваща прокурорка по "Костинброд", която след напускането на Писанчев се върна като обвинител в СГП.

Прокурорите Даниела Димитрова и Димитър Франтишек

Прокурорите Димитрова и Франтишек обърнаха внимание, че показанията на тогавашния министър Цветлин Йовчев, който защити Костадинов, издавали "пристрастност" към него.

Владимира Янева пък проявила "лична ангажираност" със случая, като разрешителните не са завеждани първо в секретната регистратура, а служител на "Вътрешна сигурност" направо ги носел в кабинета й, тя ги разписвала и връщала тутакси. Остана под съмнение как така е продължавала да издава разрешителни за едно и също мероприятие спрямо един и същи обект, въпреки никаквите резултати от първите СРС, които да я мотивират. По закон тя трябва да получи "пълно и изчерпателно описание на причините", когато удължава такава крайна мярка.

Явно "Червей" е била най-яловата акция 

Обвинителите обърнаха внимание, че за срок от 16 септември, когато е образуван "Червей", до 27 юли другата година в ДАНС не е набавена нито една информация, че служители на МВР осъществяват нерегламентиран достъп до системата ЦПР.

Прокурорите заключиха, че "това извършеното от Костадинов е Компютърен саботаж" от човек с високо обществено положение, който е действал до степен "на самонадценяване", а действията на Янева пряко са застрашили обществения ред.

Накрая съдия Иван Коев попита двамата прокурори какво всъщност искат, тъй като те не посочиха изрично - искат ли затвор за двамата подсъдими, но прокурор Даниела Димитрова не потвърди, а каза той да прецени. После на дадената почивка изненадващо заяви пред журналисти, че всъщност искат по 2 години и половина за двамата - някъде около средата на предвидените по закон наказания.

На въпрос какво стана с показанията на ген. Атанас Атанасов - от който всъщност тръгна разплитането на "Червей" и който свидетелства по делото, Димитрова отговори, че са очаквали той да бъде малко по-конкретен.

Следобед дойде часът на защитата, като идвамата адвокати -  Людмил Рангелов на Костадинов и Трендафил Трендафилов на Янева, поискаха пълно оправдаване. Рангелов оспори, че СРС-тата са били крайно необходими, защото обичайният начин на проверка на недобросъвестно "ровили" в системата - сравняване с хартиените журнали, в които се вписва всяка интервенция, в случая не работи, ако търсиш администратор. Той даде пример, че в Шумен е имало данни, че служителка - оператор на МВР-системата, трие криминалистични регистрации на зет си. И двамата описаха належаща и мащабна секретна операция, но завършила без никакъв резултат.

Тодор Костадинов и адвокатът му Людмил Рангелов (на преден план).

Във връзка с "логването" с чужди пароли и акаунти Рангелов напомни, че прокуратурата не е намерила нито едно доказателство, че Тодор Костадинов ги е знаел. Той атакува и нужната "специална цел", т.е. - няма доказателства каква е изгодата на бившия шеф на "Вътрешна сигурност" от цялата афера.

И двамата защитници пледираха, че всъщност става въпрос не за 6 месеца срок, а за едно СРС, продължено веднъж и второ - продължено веднъж. Разделени, те не нарушават законно определения максимум. Мимоходом, разбира се, се е сменил оперативният работник, който подготвя исканията, точно по описаната схема - един е "работил" първите две, а втори служител - вторите.

Адвокат Трендафил Трендафилов изнесе едночасова лекция по право, в която включи в подкрепа на Янева дори Конституцията. Той каза, че логиката на разрешението с подпис на съдия е, когато се ограничават конституционни права на гражданите. И ги изброи - членове от 32 до 34 на основния закон, които казват: неприкосновен личен живот, никой няма право да бъде следен, сниман, тайна на кореспонденцията и т. н. Това, което в началото на "Червей" възмущаваше мнозина - че е "закачена" на подслушване цяла МВР-система, всъщност той обърна така - че "Централен полицейски регистър" няма такива права. Тук с прокурор Димитрова се поскараха, като тя се възмути, че това е "разрешен компютърен шпионаж". И попита защо тогава са секретни данните в МВР масивите и какво означава някой да влезе "размахвайки едно разрешение от съдия и да си прави каквото си иска"....

Изтъквайки справка, че СГС дава около 30 % от всички разрешителни за СРС в страната, той изчисли, че Янева е подписала около 2000 за посочения срок и няма как да помни кое по коя разработка е и дали е подписвала предишно по същия обект. "Съдията не е опаративен работник - не му е работа да се занимава с подробности за събрания материал", каза Трендафилов. Той допълни, че самият разследващ работник има интерес доказателствата да са му качествени, защото после падат в съда - това не еработа на магистрата, който издава разрешителни.

Той каза, че прокуратурата прави "прост аритметичен сбор" на всички издадени разрешителни, а не ги разглежда като отделни.

В петък в 13 часа съдия Коев ще чете присъдата по делото.