На източната граница на Полша е невероятно тихо от началото на месеца. Досега оттам всекидневно пращаха неколкостотин камиона в Русия. Но тъй като изнече срокът на полско-руското споразумение за товарния транспорт, от 1 февруари нито един полски шофьор на камион не може да пресече границата. Камионите, които все още се намират в Русия, трябва да я напуснат до 15 февруари. Преговорите между министрите вечерта на 3 февруари също не доведоха до нищо.

Този спор е само една страна от сложните отношения между Полша и Русия. Но много важна. Поляците са голяма сила в превозите на товари в ЕС. Според отрасловата им асоциация досега 2600 полски експедиторски компании всекидневно превозваха до Русия товар на стойност примерно 1 милион евро. Сред клиентите им има също така много германски компании. Сега всичко тъпче на място. Русия разбира, че при липса на споразумение на нейните шофьори също е забранено да извършват превози до Полша. Варшава подозира, че причината за този маньовър е в това, че Русия иска да изтика чуждестранните превозвачи от руския пазар.

Москва оказва натиск върху Варшава

Това може да нанесе щети върху полския износ за Русия, който и без това намаля с една трета в периода от 2013 до 2015 г. Този търговски спор е само един от многото, които Русия постоянно води с няколко свои съседи. Напълно очевидно е, че често чрез такива мерки Москва се опитва да оказва политически натиск върху съседите. Много рядко обществеността в старите членки на ЕС обръща внимание на тези конфликти. Например на срещата ЕС-Русия през 2007 г., когато германската канцлерка Ангела Меркел обяви за проверка на европейската солидарност руската блокада за полските доставки на месо. Това доведе до бързо приключване на блокадата.

Но сега на власт в Полша е националната консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС), а отношението й към европейската интеграция е нееднозначно. От няколко дни полските вестници гадаят дали Полша ще започне сближаване с авторитарна Русия по примера на Виктор Орбан в Унгария. Външнополитическите ведомства на двете страни изпращат сигнали за готовност за преговори. Едва ли Русия може да очаква предстоящия уж завой на Полша на изток. Политолог от руския вестник "Известия" писа, че поляците и руснаците имали обща мисия - защитата на християнските ценности  Европа от "Брюксел". Преди всичко трябвало да се възроди социалният и религиозният диалог между двете страни.

Възможността за сближаване се потвърждава и от това, че лидерът на ПиС Ярослав Качински - некоронованият управник на Полша, има същата визия за държавата и обществото като Владимир Путин. Качински залага на централизацията на властта. Като се опира на гордостта от собствената история, той иска да укрепи "националната общност". Той демонстрира близостта си с църквата и не проявява разбиране към инакомислещите. Той отхвърля като западен "декаданс" свободата на движение, мултикултурализма и еднополовите бракове.

Полската либерална опозиция най-много от всички говори за заплахата от съюз между Варшава и Москва. Социологът Славомир Сераковски предупреждава, че партията ПиС   на Качински е "руската партия в Полша". Глупост или намерение е това, вече е второстепенен въпрос. Той говори и за възможността 6 години след авиокатастрофата край Смоленск, при която загина президентът Лех Качински, Русия най-после да изпълни старите искания и да предаде на Полша останките от самолета "Туполев". Тогава ПиС ще нарече това голям успех.

Партията на Качински се надява, че страната може да стане своего пода водеща сила в Централна и Източна Европа, но това е нереално, смята Сераковски. Полша е най-голямата държава в региона с проевропейско население, тя стана достатъчно силна, за да предотврати появата на проруски блок. Ако Полша направи сега завой към Москва, тогава, като се има предвид дезинтеграцията в ЕС, "в Европа може да се спусне нова Желязна завеса". Тогава с помощта на повече или по-малко популистки сили, управляващи в Унгария, Чехия и Словакия, Русия ще създаде нов "преден двор".

"Прагматични и делови отношения с Русия"

От друга страна, не трябва да се пропуска от внимание, че е изключително трудно да се обединят интересите и настроенията на поляците и руснаците (или просто путинския режим). Качински идва от движение за граждански права и винаги е бил заинтересован да направи страната си непристъпна за Русия, която е управлявана от бивш офицер от КГБ. Това се отнася както за енергоснабдяването, така и за военната сигурност, в която ПиС разчита на НАТО и САЩ.

Размразяването между Москва и Варшава започна при предишното правителство през 2008 г., но рязко спря след авиокатастрофата през 2010 г. Като изложи визията си за външната политика, полският външен министър Витолд Вашчиковски заяви, че Полша няма "никакви заклети врагове", че те искаат "прагматични и делови отношения с Русия". Но той също така призна, че съществуват очевидни трудности поради факта, че Русия разглежда международните отношения "не като сфера на сътрудничество, а като поле за геополитическо съперничество, в което се допуска прилагането на сила". Целостта на Украйна (включително принадлежността на Крим) остава важна тема, както и "честното сътрудничество при изясняването на причините за Смоленската катастрофа".

Ще бъде истинско Чудо на Висла1, ако Полша и Русия изведнъж се сближат. Скептицизмът към демокрацията по западноевропейски образец сам по себе си няма да стане повод за съюз. С новия сди акцент върху идентичността и религията страната много скоро ще заприлича на Турция, пише сп. "Политика". Важен елемент за двете страни са негативните емоции към Германия - "усещането, че с тях са се отнасяли лошо, комплексът за непълноценност и същевременно възхищението".

------

1Така наричат битката за Варшава през 1920 г. по време на войната между Полша и Съветска Русия. Полските войски, командвани от маршал Юзеф Пилсудски,  разгромяват край Варшава предвожданите от генерал Михаил Тухачевски  части на Червената армия. Полша получава значителни територии от Западна Украайна и Западна Беларус.

* Авторът е германски журналист. Кореспондент е за Източна Европа на в. "Ди Велт", откъдето препечатваме статията. Заглавието е на Клуб Z.