"На България не й се пада да има тази година генерален секретар. Това не е Еврокомисията, където България задължително има едно място за европейски комисар и дали ще дойде Румяна Желева или Кристалина Георгиева, зависи от това как ще се представи в Европарламента."

Това заяви интернет специалистът и пионер в областта Вени Марковски, който е и вицепрезидент на ключовото за Интернет НПО ICANN и отговаря за ООН, агенциите на ООН и сътрудничеството в областта на киберсигурностт

Марковски обясни още, че постът генсек на ООН е на ротационен принцип и, че има "усещане" да се падне на държава от Източна Европа. Ако Източна Европа излезе с единна кандидатура, шансът да се одобри от петте постоянни страни членки - Китай, Франция, Англия, Русия и САЩ, е голям.

"В случая имаше една спроед мен изкуствено създадена интрига между Ирина Бокова и Кристалина Георгиева - и двете кандидатки стават. Която и да беше посочена, ние като българи, включително тези, които работим и с ООН и в чужбина, трябва да й помогнем с каквото можем, за да бъде успешна тази кандидатура," отбеляза той.

Интернет специалистът коментира положително идеята за държавната електронна поща.

"Държавата няма да е конкурент на Гугъл, хората може да са спокойни, а кореспонденцията няма да следи, тя държавата може да я следи винаги."

И обясни предимствата на държавната поща - евентуалната й връзка с електронната идентификация и удобството на употребата й.