Мегабанката HSBC реши да остане базирана в Лондон, вместо да мести централата си в Хонконг или където и да е другаде по света, съобщи Ройтерс. През последните 10 месеца бордът на институцията разглеждаше най-различни варианти за бъдещето на банката през следващите десетилетия в изследване на местни законодателства и срещи с висши държавни чиновници.

Накрая с единодушно решение в неделя 20-членният съвет на директорите отсъди в полза на Лондон.

Държави от Ямайка до Канада ухажваха HSBC, eдин от стълбовете на световната финансова система, с активи за над $2,67 трлн. и важна роля в глобалната търговия. Бивши държавници, геополитически стратези, счетоводители и адвокати от цял свят бяха събрани, за да съветват нейните директори.

HSBC МОЖЕ ДА НАПУСНЕ ЛОНДОН

Накрая изборът е бил сведен до две локации - Лондон и Хонконг. 

Когато прегледът започна миналия април, Хонконг изглеждаше сериозна възможност. Банката е създадена там през 1865 г. и все още доминира на финансовия пазар на държавата. Преместването на централата там щеше да даде възможност на банката да се измъкне от затегнатите регулации в ЕС по отношение на заплащането на служителите и другите им придобивки. Но инвеститорите се притесниха поради новите рискове, пред които ще бъде изправена на фона на продължаващото ѝ преструктуриране. Независимо от местоположението на централата, бизнесът ѝ в отделните държави е под контрола на местните регулатори.

В неделя HSBC потвърди намерението си да инвестира в региона на делтата на Перлената река, район, където се намират китайските индустриални центрове Шънджън и Фошан. Банката смята да открие в Шънджън и собствена компания за търговия с ценни книжа.

Лондон, който е седалище на HSBC, след като през 1993 г. тя купи местната Midland Bank, през последните месеци изглежда все по-привлекателно място за финансовия бизнес.

Скоро след решението на HSBC да се мести оттам, Министерството на финансите отмени спорен данък, заради който банката беше решила да напусне британската столица. През декември Bank of England успокои банковия сектор, като обяви, че не планира нови изисквания за по-високо обезпечение на кредитите.

Все пак висящ въпрос е какво ще се случи с HSBC и останалия банков бизнес на Острова, ако Великобритания реши да напусне ЕС след референдума, който ще се продеве тази година.

Като специален административен район на Китай Хонконг действа независимо от Пекин, но ива потенциал за бъдещи законодателни промени. Китайските финансови регулации тепърва се развиват и могат да бъдат непредсказуеми. В скорошните пазарни сътресения Китай ограничи някои дейности на чеждите банки с оглед да контролира валутния курс и да ограничи изтичането на капитал.