Членовете на Висшия съдебен съвет ще се избират на общи събрания с бюлетини. ВСС остава постоянно действащ орган. В атестационните комисии към двете колегии - съдийска и прокурорска, освен членове на съвета, ще участват и магистрати, но те няма да се избират на общо събрание, а по апелативни райони. Гласуването не само ще е явно, но отпада и опцията "въздържал се". Квалифицирано мнозинство по кадрови въпроси в колегиите.

Това са някои от основните промени в Закона за съдебната власт, изготвени от Mинистерство на правосъдието във връзка с измененията в Kонституцията, съобщи "Правен свят". Проектът ще ще бъде обсъден на второто заседание на новия съвет по съдебната реформа в понеделник, свикано от министър Екатерина Захариева.

От проекта става ясно, че има два варианта за избор на членове на съвета. Според първия, всичко се случва в един ден – посочване на изборна комисия, изслушване на кандидати и гласуване. А според втория, процедурата се разделя на две – една събота се провежда избор на комисия и изслушване на кандидатите за членове на ВСС, а  следващата – гласуване и преброяване. Вторият вариант е срещнал сериозен отпор от страна на магистратите, участвали в работната група, пише правният сайт.

Следват дълги изчисления на базата на доклад, изготвен от работна група с ръководител бившия конституционен съдия Благовест Пунев, в който се препоръчва избор на две "стъпки".

Предвижда се и балотаж, но в проектозакона е казано, че "общото събрание продължава да заседава на следващия ден, когато се провежда повторно гласуване". При равен брой гласове на кандидати, изборната комисия ще тегли жребий.

Съдийското общо събрание ще се свиква от председателите на ВКС и ВАС, прокурорското – от главния прокурор, а това на следователите – от директора на Националната следствена служба.

Общите събрания ще се свикват най-рано шест месеца и не по-късно от четири месеца преди изтичане на мандата на действащия ВСС.

Предложения за членове на съвета може да прави всеки съдия, прокурор и следовател. Това трябва да стане не по-късно от два месеца преди събранията.

Преди имената на кандидатите за членове от професионалната квота да бъдат обявени, те ще минават пред допълнителна проверка през съответната колегия на ВСС, която трябва да каже дали допуска въпросните магистрати до участие в надпреварата. Ако има отказ обаче, е предвидена странна процедура. Той ще се обжалва в тридневен срок пред състав, състоящ се от двама съдии от ВАС и трима от ВКС, определени чрез жребий. Този смесен петчленен състав ще трябва да се произнесе в седемдневен срок, а решението му е окончателно.

Както вече стана ясно, членовете на съвета ще се избират с интегрални бюлетини. В тях ще бъдат записани трите имена на кандидатите, които ще бъдат подредени по азбучен ред.

За електронно гласуване се говори само в преходните разпоредби на проекта. Там е казано, че прекият избор на членове на ВСС през 2017 г. може да се проведе и чрез електронно дистанционно гласуване, в случай че преди избора кадровият орган внедри система, която да гарантира тайната на гласуването и свободното волеизявление.

Трябва да се отбележи, че Висшият съдебен съвет вече е готов със системата за електронно гласуване. Тя трябва само да се въведе пилотно и да се тества. Но магистрати имат съмнения, че този начин на гласуване не гарантира тайната на вота.

Що се отнася до избора на парламентарната квота, то там е предвидена новост – наред с всички документи, които и сега фигурират в ЗСВ, сега е предвидено, че депутатите трябва да обявят процеса на определяне на кандидатите, включително за проведени консултации и изразени становища от професионални, академични и други организации.

В проекта са заложени квалифицирани мнозинства за вземане на по-важни решения.

Както бе прието в Конституцията, съдийската колегия ще се състои от 14 членове, а прокурорската – от 11.

Решенията по кадрови въпроси – назначаване, повишаване и т.н., при атестациите, по дисциплинарни производства и избор и освобождаване на административни ръководители, в съдийската колегия ще се взимат с минимум 9 гласа, а в прокурорската – с минимум 7. Всички останали – с обикновено мнозинство повече от половината.

Отпада опцията да се гласува "въздържал се", защото така се избягва носене на отговорност.

Публикуваният законопроект изглежда не е окончателен и по всяка вероятност ще претърпи промени. Очаква се окончателният проект да влезе в Министерския съвет на 2 март.

В проекта не са разписани новите правомощия на Инспектората към ВСС, което се очаква да стане с последващи изменения в ЗСВ, които ще вървят по втората по-бавна писта. Не са разписани и критериите, по които настоящият състав на съвета ще се раздели на две колегии.