Планираните промени в сценичните изкуства, според които културни институти с трайно лоши резултати ще бъдат преобразувани в открити сцени без артистичен състав, предизвикаха буря в театралното съсловие. Страх и гняв обхвана едни, други мълчат, а трети направиха опит да обяснят процесите на родната драматична сцена, както и онова, което се случва зад кулисите. Междувременно Министерството на културата е напът да направи крачка назад от решението си да реформира отново системата. 

В статия, озаглавена „Гробна тишина в театъра“ и публикувана в „Площад Славейков“, Венци Кулев заявява следното:

„Сега за Съюза на артистите. Той се намира в един голям апартамент в кооперация срещу Народното събрание. Съюзът не плаща наем за този апартамент, защото апартаментът е завещан от един голям български актьор на същия този Съюз още преди 9 септември. И Съюзът е разположил вътре своята администрация от няколко души, които получават заплати. Също така разполагат със служебен автомобил, който се полага на председателя, не знам дали има шофьор, не ме интересува. Съюзът дава наградите „Икар”, помага и на закъсали със здравето артисти, търси спонсори и напоследък оперира активно със съюзните имоти, които никак не са малко. Ако попитате Съюза откъде има пари, ще ви отговори, че са от членски внос. Само че, аз не познавам някой, който да знам, че членува в този Съюз, а и да членува някой, членският внос е 3-4 лева на месец. Едва ли с тези пари може да се издържа благородната дейност на Съюза. Значи парите идват от държавата. А помните ли, че който дава парите, поръчва и музиката. Тогава защо се чудите защо този Съюз не защитава интересите на артистите, а интересите на държавата или по-точно на онези, които в момента управляват държавата.“

В редакцията на „Площад Славейков“ получихме в отговор позицията на Съюза на артистите, в която обясняват как провеждат дейността си и по-специално как се финансира сдружението.

Предлагаме ви писмото от САБ в пълния му размер:

„По повод злонамерени публикации в електронните медии, основани на неверни твърдения, Съюзът на артистите в България изказва своята позиция, която се основава на факти и документи.

Съюзът на артистите в България е юридическо лице с нестопанска цел, съдебно признат за наследник на регистрирания през 1921 г. Съюз на българските артисти. По своя характер е творческо-синдикална организация. Както всички сродни организации, не получава държавни средства и сам е отговорен за издръжката си. В зависимост от годишния си бюджет САБ определя числеността на персонала си, който за 2016 г. е както следва: двама души в библиотеката, работещи с над 13 000 тома специализирана литература и около 7 000 читатели и 5 служители, отговарящи за стопанската, творческата и синдикалната дейност на съюза.

Имотите на Съюз на артистите в България, с изключение на един жилищен имот в София и нерегулиран имот край Варна, завещани ни от уважаваните артисти семейство Громови, са построени от САБ в периода 1939-1940 год. В по-ново време са придобити ведомствени жилища, които се ползват от нуждаещи се членове и семействата им. В момента в тях са настанени двама актьори, един сценограф, един режисьор и един театровед.

Наред с това, след 20 години съдебни спорове Съюзът на артистите в България е признат за собственик на почивни бази в град Ахтопол, в Боровец и в курортен комплекс „Св. св. Константин и Елена”.

Имотите не са подарени, а са построени, възстановени и защитавани с усилията на членовете и ръководството на САБ през годините на неговото съществуване. Управлението и поддръжката на тези имоти изисква усилия и средства.

Съюзът на артистите в България ползва автомобил, предоставен от „Мото Пфое“.

Върховен орган на Съюз на артистите в България е Общото събрание. От изключителна компетентност на ОС (контролна клауза в Устава) е разпореждането с имотите на Съюза. Изборът на Председател е също в компетентността на ОС. Председателят се избира за срок от 4 години. На последното ОС – делегатско (представителност на 1800 члена) за председател бе избран Христо Мутафчиев с четиригодишен мандат. На същото събрание поименно бяха гласувани и избрани и членове на Управителния съвет. Изборът бе извършен след представяне на писмена платформа, чиито цели отговарят на творческо-синдикалния характер на организацията.

Основни посоки в дейността на САБ

Творческа дейност:

1. Изграждане и обособяване на специализирана библиотека, която се ползва от около 7 000 читатели, не само членове на САБ;

2. Изграждане на театрална зала, която е в процес на проектиране и предстои строителство.

По отношение награди „Икар”:

Номинациите и определянето на награди „Икар” се възлага на комисия от театрални теоретици и практици и на отделните професионални гилдии. Номинациите се излъчват в началото на януари, а на 27 март(Световният ден на театъра) стават ясни и наградените. Наградите са със статут „национални”. Основна цел при провеждане на официалната церемония е да се отбележат постиженията в сферата на сценичните изкуства и да се набират средства за здравния и социалния фонд за подпомагане на нуждаещи се колеги.

Социално дело:

През последните години САБ създаде три фонда, средствата за които се набират от спонсори, от членски внос, от продажба на билети за церемонията за 27 март и без никакво държавно участие.

1. „Здравен фонд” за подпомагане на членове на Съюза при животоспасяващи и животоподпомагащи операции и процедури, които не се финансират по клинични пътеки. От 2007 година досега са подпомогнати 128 човека, а в момента 4 молби на колеги очакват да бъдат удовлетворени;

2. „Социален фонд” за подпомагане на колеги-пенсионери, които получават пенсия под прага на бедността;

3. Фонд „Стипендии”, чрез който се подпомага обучението на студенти във висшите училища по изкуства от театралните специалности, при критерии – отличен успех над 5,50 и социална необходимост – сираци и с доходи на член от семейството под минималната заплата.

За имената и броя на всички, които са подпомагани от трите фонда, се води стриктна отчетност.

По отношение на програма „Мелпомена”:

Съюзът на артистите в България е координатор по програмата на Министерство на труда и социалната политика. През 2015 г. са договорени увеличение на броя на заетите по програмата с 50 души, както и размерът на техните възнаграждения.

Синдикална дейност:

След дългогодишни преговори САБ договори и подписа Браншови колективен трудов договор като минимална база за договаряне в колективните трудови договори в театрите. Условията по него са задължителни за всички театри. В него са предвидени защитни механизми и за колегите, работещи като самоосигуряващи се на свободна професия.

В защита на изпълнителите и авторите по инициатива на САБ бе изменен и ЗАПСП през 2014 г. (правата на изпълнителите се уреждат в отделен договор).

Гилдията на актьорите към САБ изработи и публикува тарифите за минималните възнаграждения на артист-изпълнителите, съобразяването с които е въпрос на солидарност и достойнство от страна на всички колеги.

По отношение на Методиката за финансиране на държавните културни институти сме оказвали съдействие на Министерство на културата, настоявайки на принципа „Повече приходи – по-високи доходи за всички работещи“, тъй като считаме, че работната заплата в сектора трябва да бъде достойна за себеотдаването и смисъла, които се влагат в професията. В момента от 51 държавни театъра в затруднение са 5 театъра, на които с наше съдействие е даден шанс – отписани са задължения в размер на 1,5 млн. лева, натрупани в предходни години.

САБ и неговото ръководство са отворени за всяка конструктивна идея по отношение на реформирането и работата на сценичните изкуства.

Благодарим на всички, които ни подкрепят в усилията да продължи да съществува българския театър, което е нашата мисия.

Съюз на артистите в България“

Площад "Славейков"