„Би било хубаво повече българи да излизат да живеят извън страната, за да я оценят и да разберат какво е всъщност истинското родолюбие, наистина да обичаш мястото, от което си тръгнал, което те е направило това, което си.“

Това заяви за Клуб Z българският художник и писател Василен Васевски, който вече 25 години живее в Чикаго. Той гостува в Брюксел, където освен свои картини представи книгите си „Онова, което остава“ и „Корени“. Романът „Корени“ е посветена на двамата му прадядовци, загинали в битката при Каймакчалан през 1916 г.

„Аз емигрирах на 30 години и до голяма степен съм български продукт. Имам някаква американска надстройка след това. Но основата, ядрото е било в България“, каза роденият в Сливен творец.

Той е абсолютно съгласен, че точно космополитизмът по някакъв начин подпомага патриотизма или преоткриването му.

Има обаче и една линия между истинския патриотизъм и патриотарството.

„Това е личен избор за всеки един човек. Този взрив на патриотизъм, национализъм и родолюбие е донякъде естествен след 1989 г. Това беше една задържана енергия, която се отприщи, и махалото отиде малко в едната посока. Така или иначе, то ще се върне и ще се намери балансът. Лично аз смятам, че поне първите 10-15 години, в които наблюдавахме това явление, то бе полезно за България. Много хора разбраха за Македония, Тракия, Западните покрайнини, научиха изобщо какво означават тези понятия, пообразоваха се малко повече по националния въпрос. Някои крайности, които сега наблюдаваме, според мен са грешки на растежа. И се надявам в някакъв момент нещата да се стабилизират“, посочи Васевски.

Според него тези партии у нас, които днес се брандират като националистически, не отразяват истинските, традиционни български черти, национализъм и родолюбие, каквито са съществували до 1944 г.

Същевременно Василен Васевски намира за много странно, че патриотизмът и национализмът в неговия български вариант се насочват срещу Европа и САЩ.

„Това със САЩ е рецидив от Студената война, който след 2014 г. по обясними причини започна да се възражда. Дори имам лично наблюдение, че антиевропеизмът в България се засили след 2014 г. Дотогава не се говореше толкова срещу Европа. Може би наблюдаваме ефекта на хибридната война“, смята той.

Васевски е много учуден, че доста българи в САЩ гласуват за антизападни наши партии. И често спори с тях.

„Отдавам го на идеализирането – това е също интересен процес за наблюдение. Българинът в чужбина идеализира България и то до степен да си затваря очите. Той си спомня само хубавите неща. Особено хора, които не си ходят често. Мисля, че част от гласуващите са такива. А проблемът с тази свързаност с Русия го отдавам на лошата историческа подготовка на голяма част от българите, включително на тези в чужбина, които са продукт на една образователна система, в която се величаеше един наш североизточен съсед. И всичко българско в историята свършваше до хановете, да не би някой да се почувства много горд от това, че е българин. Такова е моето поколение.

Освен това напълно непознати за масовия българин бяха епизоди като войната в Добруджа между българската и руската армия или изпращането на руска дивизия на завоя на Черна в днешна Македония. Така че берем плодовете на това образование“, изтъкна интелектуалецът.

Особено му е смешно говоренето против ЕС:

„Защото това, което България има като някакъв стандарт, се дължи в голяма степен на ЕС, И аз, който все пак съм български националист, давам пример, че иначе никой нямаше да ходи на Бяло море. Някога имаше само един пропускателен пункт на Кулата и се издаваха визи. Никой не беше сънувал Кавала или остров Тасос, които сега станаха българско крайбрежие, а ние се питаме на кое море ще почиваме това лято.“

За Василен Васевски български национализъм е да имаме достатъчно познания за българите, останали извън пределите на сегашната българска държава, да познаваме историята и да имаме правилно отношение в тази посока.

Той лично е имал интерес към корените си още от България. Но този интерес се засилил още повече в САЩ:

„Когато си извън страната, можеш много по-добре да видиш и хубавото, и лошото. Имаш време да се вгледаш в нещата, което иначе българският делник не ти позволява. Важно е също, че имаш и финансовите възможности да пътуваш, да изследваш различни неща, включително да си идваш до България. Животът в Америка парадоксално засили моето родолюбие.“

Васевски е на мнение, че трябва да има и термин „американски българи“, както има „македонски“, „тракийски“ и други българи.