Мерките, които е взел.

Около това наблегна главният прокурор Сотир Цацаров на днешната пресконференция след небивалата му среща с целия състав на Следствения отдел на Софийска главна прокуратура и последвалата среща с журналисти. Той не беше говорил пред медии от месеци, преди Бойко Атанасов от столичното следствие да се разприказва пред "Бивол" и Нова тв.

ЦАЦАРОВ: НУЛА СЛЕДОВАТЕЛИ СА НЕДОВОЛНИ КАТО БОЙКО АТАНАСОВ

И каза. Че в понеделник ще се проведе поотделно среща с отделите. Че колегите на Атанасов не са подкрепили недоволството му, но са поставили искания за експерти и че целият експертен потенциал ще бъде преместен към Столичното следствие и т.н.

Че единственото, за което е поискал извинение, е твърдението на Атанасов, че прокуратурата не е купила техника за следствието, а е раздавала скъпи телефони като награди - нещо, което е напълно невярно. Прокуратурата не е купувала никакви телефони – дори и евтини. И е получил извинението.

Това бяха основните теми на Цацаров в 9-минутен монолог, преди да даде думата за въпроси, макар и с уговорката, че със заместника му Борислав Сарафов много бързат.

От екипа на Цацаров: Колеги, между 3 и 5 въпроса ще допусна, с оглед оперативност. Заповядайте.

От залата: Добре. Димитър Стоянов, представител на електронен сайт...

Цацаров: Кой?

Д.С.: „Бивол”.

Цацаров: Г-н Стоянов, що не си казахте сайта?

Д. С.: Понеже вие не го казахте и реших... (през цялото време, докато е коментирал обвиненията на следователя Атанасов, главният прокурор използва "пред електронен сайт", б.а.)

Цацаров : Ама вижте, аз ако го кажа, мисля, че не е коректно – защото посочвам конкретен сайт. А вие не ...

Д. С: Добре...

Цацаров: А вие не бива да се срамувате от сайта, в който работите...

Д. С: Ни най-малко!

Цацаров: Вие представявате ”Бивол”. Слушам.

Д.С.: Та... Да се върнем към въпроса – виждам, че имате практика да натоварвате Висшия съдебен съвет с проверки (Цацаров сам апелира ВСС да провери твърденията на следователя Атанасов, б.а.). Кога ще натоварите ВСС с проверка по сигнала, че Вие сте встъпили в длъжност след корупционна сделка.

Цацаров: Такава проверка е извършена – не съм встъпил в длъжност след корупционна сделка. Това мога да ви го повторя. Друг въпрос.

Следва дълъг и доста нерелевантен въпрос на Канал 3 дали има прокуратурата достатъчен кредит на доверие, за да й повярва обществото. Отговорът е бърз и точен още по средата на въпроса – нито прокуратурата, нито цялата съдебна система има необходимия обществен кредит на доверие. И това не е новина. Но да ги обвиняваш че са нарязвали документи – е плитък сценарий.

Силвия Велкова, БНР: Г-н Цацаров, кого терминологично разпознахте в казаното от г-н Бойко Атанасов, че (преди това главният прокурор е намекнал, че следователят говори чужди думи, б.р.)...

Цацаров: Ако не ме лъже паметта – думата шпицкоманда е използвана и от един съботен обвиняем.

С. Великова: Ама това беше неговото интервю преди...

Цацаров: Не съм гледал ни едното, нито другото интервю. Значи, ако мислите, че следя всичко, се лъжете. Без да ви обидя – и Вас не ви слушам.

С. Великова: Благодаря за което... Още един въпрос. Дали има някакво дело, което – макар и срещу неизвестен извършител – това колко дела са срещу неизвестен извършител тука може да ни кажете – води срещу премиера в някакъв смисъл... (в изявите си Бойко Атанасов казва, че се пазят "на трупчета" дела срещу неизвестен извършител, които във всеки момент могат да бъдат активирани поименно срещу министри и дори срещу министър-председателя, б.а.)

Цацаров: Не, не мога да ви кажа. Няма такова дело.

Пак се намесва Димитър Стоянов от „Бивол”: И колко са в последните няколко дни...

Цацаров: Колко са...?

Д. С.:... Били препратени от следстието към прокуратурата напоследък?

Цацаров: Ми, тука е градският прокурор – да ви отговори!

(Христо Динев тръгва да каже нещо, обаче замлъква, б.а.)

Цацаров след кратко замисляне: Чакайте малко – вие смятате, че аз с тези хора тука, които работят в тази сграда, не съм обсъдил и тезата, че делата тръгват, спират и „има една малка мръсна тайна, която цари в прокуратурата” (цитира пак думи на Бойко Атанасов, б.а.)? Вие смятате, че аз съм подминал с тия хора тука? Мога да създам шпицкоманда от 6-7- човека, нали така? Но не мога да създам от 90 човека. Аз мога да ги гледам в очите.

След това отново Цацаров и Силвия Великова си разменят реплики за проекта за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс и главният прокурор напомня, че именно прокуратурата е направила предложения досъдебните производства да се образуват само за конкретно престпъление, но не и срещу конкретен извършител и не срещу известен. Разисква, че е против „неизвестния извършител” и го нарича „противоречие”. Разказва как „известният извършител" търпи тормоз в продължение на месеци и години. „Логиката на прокуратурата е – дела се образуват за престъпление. Делото се счита за образувано срещу лице, когато това лице бъде привлечено в качеството на обвиняем. Дотогава няма извършител – и известен, и неизвестен. Мисля, че отговорих ясно.” Но допълва, че това е въпрос а изменение в закон, а той не се изменя от днес за утре.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов се намесва, че се изненадва, че журналистите смятат, че образуването на дело срещу неизвестен извършител е „нещо укоримо”.

Силвия Великова се включва с въпрос, че дори законът да се измени занапред - какво правим със случаите досега? И че е чувала че има „неизвестен извършител – магистрат”...

Цацаров декларира, че е точно против тази „конструкция” и подкрепя измененията в НПК.

Включва се и Пенка Ангелова от БНТ, че конкретно лице се води обвиняем по 2 години  и след това се прекратява и че Атанасов е посочил конкретни проблеми по дела ...

Пак Димитър Стоянов от „Бивол”: ... Като например г-н Бисеров...

Цацаров връща топката към недоволния следовател: Може ли г-н Атанасов да застане с конкретни дела зад думите си?

Споменава, че единствената конкретика, която е чул, е за делото на „някой с Емил Иванов” (бивш депутат 2 мандата от ДПС и областен управител на София, сега кмет на Своге, б.а.). Грешката е, че редовият следовател Атанасов е правил предложение за снемане на имунитета му директно до главния прокурор, а това не е по НПК и „не може да вървиш пряко правилата”.

Д. Стоянов: А по делото за Авиоотряда – то също беше споменато (в интервю пред Нова тв Бойко Атанасов го даде като христоматиен пример за дело срещу „неизвестен извършител”, но цялото общество знае, че е срещу Бойко Борисов, б.а.)

Цацаров: Да?

Д. Стоянов: Като такова дело ( в смисъл на дело за притискане на политици, б.а.)

Цацаров: Това въпрос ли е?

Д. Стоянов: Да.

Цацаров: А какъв?

Д. Стоянов: Това дело защо не е...

Цацаров: Защото така е преценил!

Д. Стоянов: Защо няма посочен обвиняем? При условие , че то се води срещу...

Цацаров: Не може да очаквате, че 100 % от делата, които започват, завършват с влизане в съд. Това е...

Д. Стоянов: Не...

Цацаров: Аз знам, че не го очаквате. И аз много неща не очаквам от вас, ама търпя.

Следва въпрос от БГНЕС дали има образувани досъдебни производства за евентуалните заплахи срещу Делян Пеевски и срещу премиера Борисов. Отговорът е, че за Пеевски няма разследване – данните просто са предадени на НСО и дори, че днес са дадени данни и за друг депутат (най-вероятно Мартин Димитров заради случая със спирачките му, б.а.) А за премиера „съответните действия се извършват от СГП”.

Силвия Великова: За Мартин Димитров ли става дума?

Цацаров: Друг въпрос.

С. Великова: Ами не – за да няма съмнения!

Цацаров: Не, няма да ви кажа конкретно! Просто... Е! Ама не ми правете такава физиономия! Аз просто имам някакви правила...

С. Великова: Ама вчера Бойко Борисов спомена Мартин Димитров - не ви питам нещо, което...

Цацаров: Аз не съм Бойко Борисов! Не съм и Силвия Великова

И пак Д. Стоянов: Не пропуснахте ли шанса да изчистите имиджа на прокуратурата, като разследвате...

Цацаров: Мисля, че  в момента пропускате шанса да изчистите имиджа на „Бивол”. Приятен ден на всички!

Напуска залата