Две трети от европейците смятат, че парите в брой са мръсни, но само един от петима си мие ръцете, след като е пипал банкноти. Това показва изследване на MasterCard, проведено в 12 европейски държави, сред които не е включена България.

Три четвърти от анкетираните европейци са категорични, че трябва да внимават, когато пипат банкноти заради бактериите в тях. Но много повече - 46% си мият ръцете, след като са пипали животно или са пътували в общественя транспорт (36%).

Първото изследване на MasterCard и Университета в Оксфорд през 2013 г. показа, че една средностатистическа банкнота съдържа над 26 000 бактерии, които биха могли да крият риск за здравето на човека.

Предвид този факт трябва да има по-ясно разбиране, че боравенето с пари в брой може да е потенциално опасен навик като други рисковани дейности, например пипане на дръжките в обществена тоалетна, обща храна или перилата на ескалатори.

Психологът Дона Доусън коментира:

„Парите като банкноти и монети са най-явната форма на икономическа сила и индивидуален успех, с които разполагаме. Затова на хората им е трудно да правят и поддържат каквито и да било отрицателни асоциации с тях. Може и да осъзнаваме, че в парите има бактерии, но не свързваме болестите и различните заболявания с тях.

Парите заемат 4-о място в рейтинга на европейците за най-нехигиенични неща, като преди тях се нареждат използването на чужда четка за зъби, седалката в обществена тоалетна и споделянето на обща салфетка.