Броени часове след като стана ясно, че министерството на туризма гласи нов удар срещу любителите на екотуризма, забранявайки разпъването на палатки и паркирането на кемпери на територията на цялата страна, фенове на този тип почивка се събраха пред президентството. 

По-рано днес от "Зелени закони" видяха скандални текстове в предлагани от екипа на министър Николина Ангелкова промени в Закона за туризма. От тях излиза, че разпъването на всяка палатка където и да е в страната ще се наказва с 200 лева глоба.

ИДЕЯ ОТ АНГЕЛКОВА: 200 ЛЕВА ГЛОБА ЗА ВСЯКА ПАЛАТКА, НЕ САМО НА МОРСКИЯ БРЯГ

Събитието бе организирано "на пожар".

"Докато ние все още се опитваме да осъзнаем новината, че депутатите забраниха палатките и караваните по морето, от Министерството на "туризма" ни изненадаха със законопроект, в който смятат да разширят това из цялата територия на страната. Обявиха ни война, която ще загубят! Защото няма по-истинска почивка от тази сред природата", гласеше призивът за акцията.

Въпреки малкото време за организация пред президентството тази вечер отидоха десетки хора, а на площада пред институцията бяха паркирани кемпери.

"Искаме преди управляващите да забраняват нещо да предложат регулации! Искаме да не изтриват тази част от туризма, силно разпространена в целия свят, а да помислят за развитието й в България и привличането на европейските любители на този вид природосъобразна почивка! Искаме закони, а не забрани!", обявиха къмпингарите.

По-рано днес държавният глава Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд за забраната за къмпингуване на морския бряг, която бе наложена с промени в Закона за черноморското крайбрежие.

ПЛЕВНЕЛИЕВ ПРАЩА В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЗАБРАНАТА ЗА КЪМПИНГУВАНЕ

Президентът заяви, че е "необходима цялостна политика за развитие на туризма и опазване на Черноморското крайбрежие, включително и правила за къмпингуване".

"Не къмпингуването обаче променя трайно облика на Черноморското ни крайбрежие, а застрояването. Липсата на ясна визия за запазване на малкото останали незастроени територии е притеснително, но не е предмет на тези законови промени", се казва в позицията на институцията.