Жителите на разложкото село Елешница излизат на протест. Причината - 30 000 декара гори, присъдени на съседната община Белица.

По обяд хората от Елешница ще блокират и международния път за Драма край Разлог, съобщи Нова телевизия.

Ябълката на раздора е кой ще стопанисва близо 30 000 декара гори. Спорът за тях започва още преди време, когато чрез референдум жителите на село Елешница избират да преминат от община Белица към община Разлог. С президентски указ тогава населеното място се присъединява към новата община с всичките си активи, включително и с горите. Наскоро обаче жителите на Елешница разбират, че горите им може да станат владение на съседната община Белица.

Кметът на община Белица Ибрахим Палев е категоричен, че няма нищо нередно в действията му. Той твърди, че изпълнява служебните си задължения и законът го задължава като кмет на община да се грижи за общинската собственост.

„Ние имаме решение на съда от 2000 година, който възстановява тези гори с решение на поземлена комисия. Доколкото имам информация община Разлог е завела дело и ако съдът се произнесе, че това е правилно разбира се, те ще бъдат впоследствие собственици на горите, но засега, ние сме собственици, ние сме длъжни да стопанисваме тези гори", настоява Ибрахим Палев.

Според белишкия кмет действията на жителите на Елешница сапредизборна провокация.

Става дума за спор за горите на Елешница, за спор между две общини.

Кметът на село Елешница Сашо Мицин обясни, че има съдебно решение от 2000 г., но през 2013 г. има решение на общинска служба „Земеделие" Разлог за възстановяване на същите тези земи на община Белица.

От община Разлог са завели съдебни искове в съда и са пуснали жалба в прокуратурата.