НАШ КОРЕСПОНДЕНТ

ТАМПА, ФЛОРИДА

 

Слънчевият щат донесе нова, внушителна победа за Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп, които съкрушиха съперниците си във втория „супервторник“ на битката за номинаициите на Демократическата и на Републиканската партия за кандидат-президент. С нескрито огорчение от трибуната в Маями Марко Рубио поздрави Тръмп с успеха и каза, че вероятно „Бог не го иска за президент през 2016 г.“. 44-годишният сенатор от Флорида обяви, че свива платната на предизборната си кампания. 

 

С отпадането на още един от кандидатите отдясно, за палмата на първенството на Голямата стара партия остават да се борят Доналд Тръмп, Тед Круз и Джон Кейсик. Предстои да се види дали след победата си в родния си щат Охайо, Кейсик няма да изтласка Круз от второто място в досегашната класация.

 

Коментатори на демократите твърде прибързано предрекоха, че Хилъри ще влезе в Белия дом, защото досегашната история сочи, че кандидат, загубил Охайо не е бил избиран за президент. Слабото представяне в този щат действително ще затрудни Тръмп в набирането на необходимия брой от 1237 делегати за спечелване на номинацията. Милиардерът, скочил със златен парашут в политиката, обаче досега счупи доста канони на статистиката.

 

За първи път вчера Доналд би досегашния си рекорд по одобрение в Републиканската партия. Той получи 53 на сто от гласовете, според допитване, проведено от списание „Икономист“ и уебсайта „Ю гов“.

 

Настъплението на Тръмп, което досега тресеше основно закостенелия висш апарат на Голямата стара партия, вече разклати и демократите. Дни преди втория „супервторник“ стана известно, че само в Пенсилвания 46 хиляди членове на партията на магарето са станали „слонове“ и са отишли в лагера на републиканците. Според политоложката д-р Тери Мадона голяма заслуга за вътрешния разкол отляво има Тръмп, който печели все повече поддръжници сред работническата класа и средния мениджмънт.

 

Явлението предизвиква паника, както отляво, така и от дясно. Тревогата на демократите, въпреки победите на Хилъри идва от факта, че тяхната кандидатка има най-високо недоверие у американците от всички участници в президентския маратон. Затова допринесе поредния и гаф, след като тя заяви завчера на митинг: „Не сме загубили нито един човек в Либия“. Пресата побърза да припомни трагедията в Бенгази през 2012 г., когато в мисията на САЩ бе убит посланика Крис Стивънсън и петима тюлени от специалните части на военноморските сили. Тогава г-жа Клинтън бе държавен секретар на САЩ. Мнозина обвиняват нея и президента Барак Обама в бездействие и че не са изпратили командоси на помощ на обсадените от джихадисти американци.

 

Коментатори обясняват съкрушителната победа на Хилъри Клинтън над Бърни Сандърс с факта, че тя заграби много от неговия предизборен арсенал. Когато снощи слушах обръщението и към ликуващите й поддръжници в Палм Бийч, Флорида, не можех да повярвам на ушите си. Бившата първа дама и топдипломат на САЩ обеща неща, с които би спечелила избори дори в някоя държава със силни социалистически традиции. Тя се нагърби да вкара конкуренция в изпадналата в криза програма за здраво осигуряване, известна като „Обамакеър“. Хилъри пое сериозни ангажименти за реформи в образованието, дълбока промяна в сърцето на капитализма Уолстрийт и едва ли не абсолютна революция във всички области на социалната сфера в Щатите. Тя се закани да сложи в ред и международната политика. Хилъри отправи преки нападки към Тръмп като го обвини, че не става за президент, защото иска да „задържи 12 милиона имигранти и да забрани на мюсюлманите да влизат в САЩ“.

 

Без да е очаквал обаче Тръмп вчера получи подкрепа от думите на главния инспектор в Управлението за вътрешна сигурност Джон Рот: „Ние може би допускаме в страната хора, които искат да ни причинят вреда и не отговарят на изискванията за виза“. Рот посочи пред сенатската комисия по вътрешната сигурност, че имиграционните власти не модернизират достатъчно бързо електронната си система, което намалява сигурността по границите. Изследванията на общественото мнение преди изборите сочат, че имиграцията е един от ключовите въпроси, които вълнува болшинството от американците.

 

Нервността на демократите от настъплението на Доналд Тръмп бе изразена и от президента Барак Обама, който атакува милиардера с думите, че е отвратен „от вулгарността и разцепническата риторика“ на водещия претендент на републиканците за Белия дом. „Вашингтон таймс“ обаче използва изпитаното оръжие дежа вю и припомни, че когато Обама се бореше за президентското кресло през 2008 г. той каза на подкрепящи го във Филаделфия: „Ако донесат ножове, ние ще извадим пистолети“. В слово в Елко, Невада, Обама тогава призова тълпата към конфронтация с поддръжниците на републиканския му съперник Джон Маккейн. Хванат натясно президентът вчера се разкая за тогавашните си думи и даде заден ход. „Вместо някой да обвинява другите за сегашния климат, всички заедно носим отговорността да преобърнем нещата“.

 

Принос към фолклора с лайтмотиви срещу Доналд Тръмп имаше вчера и демократическия губернатор на Калифорния Джери Браун. Цитиран от „Лос Анджелис таймс“ той заяви на шега, че ако милиардерът търговец на недвижими имоти бъде избран за президент, като губернатор ще нареди издигането на стена по щатските граници. По този начин Браун се опита да иронизира повтаряното от Тръмп намерение да вдигне ограда към Мексико.

 

Какво предстои за Доналд оттук нататък? Човекът, определян като бунтар, който иска да реформира Републиканската партия, ще продължи да се сблъсква с опитите на висшите десни апаратчици да дерайлират президентската му кампания. Според „Ню Йорк таймс мегъзин“ последното оръжие на окопалите се на върха на Голямата стара партия е да постигнат номиниране на кандидата за президент не на първичните избори, а чрез пряко гласуване на конгреса на политическата сила, насрочен от 18 до 21 юли в Кливлънд, Охайо. Ако се стигне дотам, това ще бъде „чиста проба извиване на ръцете на делегатите“, които ще бъдат призовани да посочат личността, натоварена с ролята да се сражава с Хилъри Клинтън“.