Акредитираният в Москва български журналист Борис Анзов сравни с паметника на Родината-майка във Волгоград говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Това стана днес на нейния редовен брифинг.

Анзов заяви, че Захарова никак не прилича на регулировчик. И дори показа в залата нагледно доказателство - снимка на нея и на паметника на Сталинградската битка.

Всичко тръгна от статия в "24 часа" от 1 март на външния министър Даниел Митов. Тя е посветена на настоящите руско-български отношения и е озаглавена “Българската памет и история не се нуждаят от регулировчик". Думата обаче бе използвана по адрес на Русия, а не на Захарова.

На 12 март гласът на руското Външно заяви на брифинг в Москва, че "сравнението на Русия с регулировчик е неуместно и провокативно” .

Днес Захарова остана доста учудена от думите на Анзов. Той говореше на не много добър руски език, с често объркване на падежите.

Освен това, българският журналист употреби в сегашно време несъществуващото вече наименование Сталинград. Макар битката там от Втората световна война да е останала в историята като Сталинградска, градът отдавна се нарича Волгоград.

Публикуваме диалога в буквален превод.

Борис Анзов: За съжаление у нас в България има много голяма цензура и всичко, свързано с Русия, не знам защо не се пропуска да минава. Удивен съм, че Германия - тя е победена във Втората световна война - и тук присъстват всички немски кореспонденти. А България махна своя кореспондент на националната телевизия. Това е констатация, нали... А моят въпрос е свързан с това, че вас ви нарекоха...

Мария Захарова: Към вас нали няма претенции от страна на българските власти? Самият вие засега нормално ли се чувствате?

Б.А.: Знаете ли...

М.З.: От защита имате ли нужда?

Б.А.: Ако съм честен, получих няколко заплахи по мой адрес, но явно да се говори истината сега е лошо. Затова бях принуден да открия моя собствена лична информационна агенция във връзка с това, че информацията не се пропуска да мине. Нали... И моят въпрос към вас е във връзка с това, че ви нарекоха "регулировчик"... ами, на руско-българските отношения. моят въпрос към вас е имало ли е...

М.З.: Кой ме е нарекъл така?

Б.А.: Вие сами казахте миналия път, че е имало такава формулировка.

М.З.: А, ясно...

Б.А.: И моят въпрос към вас е били ли сте в града герой Сталинград?

М.З.: В кой град?

Б.А.: Сталинград, град на героите.

М.З.: Била съм в съществуващия град Волгоград.

Б.А.: Порових се в моята архивна информация и установих на кого приличате. Това е снимка отпреди 12 години (показва снимката). Вие приличате на Родината-майка... майката зове. (Оживление и смях в залата.) Никак не приличате на регулировчик. Благодаря.

М.З.: Това ли е всичко?

Б.А.: Да.

М.З.: А въпросът?

Б.А.: Ето...

М.З.: Какъв е въпросът?

Б.А.: Ама ето това беше моят въпрос.

Анзов не за първи път се изявява в Москва. На голямата пресконференция на външния министър Сергей Лавров през януари той се изказа отрицателно за пристигането у нас на американски танкове "Ейбрамс".

Наскоро Анзов бе ранен в Сирия, където бе в командировка, организирана от руското Министерство на отбраната.