Стотици хиляди левове за луксозни автомобили е отделило социалното министерството, чиято грижа са бедните в страната. Ведомството е заделило 720 000 лева за десет коли като изискванията в конкурсната документация са такива, че на тях отговарят само два модела коли на един производител, съобщи Нова телевизия.

Медията е изпратила детайлите на обществената поръчка до основните дилъри на автомобили у нас. Няколко марки отговарят на критериите, но само два модела на цената.

"Доставчиците, ако искат да са наш доставчик, нека да се съобразят цената, която ние можем да платим от бюджета", коментира Момчил Масларов от социалното министерство.

Производителят и на двата модела, покриващи всички критерии, е един и същ. От Нова телевизия са се консултирали със специалиста Росен Попов, според когото обществената поръчка на социалното министерство е насочена точно към два от големите немски производители. Всичко се разбирало от заложените екстри за колите.

"Става въпрос за определен вид скоростни кутии, светлини, стъкла, климатроник", коментира той.

Освен че описват определени модели, конкретните параметри говорят и за доста високи изисквания. Моделът - задължително трябва да е седан, а мощността - минимум 140 киловата или около 190 конски сили, при положение че нормалната градска кола е около 90 конски сили.

Освен голяма мощност, социалното министерство има и високи изисквания за разход на гориво. Има и изискване цветът да е черен металик.

"Черният металик е най-скъпият цвят. Около 1000 лева струва да се доплати", обяснява Росен Попов.