„Днес е време за ново лидерство в Европа. Който успее да го формулира, след него ще тръгнат и другите”. Това обяви бившият министър-председател и лидер на ПЕС Сергей Станишев на организирания от него форум „Европа на кръстопът - Левият план за реформи”. Двама бивши премиери - Симеон Сакскобургготски и Пламен Орешарски пристигнаха, за да чуят как в ляв вариант ще се променя Европа. Присъстваха бивши министри от трите кабинета, сред които Николай Василев, Кристиан Вигенин, Таня Андреева, Зинаида Златанова и т.н. От сегашния кабинет дойде Ивайло Калфин от АБВ, който беше и външен министър в кабинета „Станишев”. Сред гостите се оказаха внучката на Тодор Живков - Евгения Живкова, Бриго Аспарухов, много царисти от НДСВ като Пламен Панайотов и Станимир Илчев. И ромският лидер и коалиционен парнтьор Тома Томов.

„ЕС се носи по течението. Европа е разкъсана и разединена, без визия за бъдещето. Криза след криза създават усещането за хаос”, каза лидерът на ПЕС. И призова за нова визия за бъдещето и ново лидерство. Според него в тази роля нямало място за десни популисти, защото именно те предизвикали кризите в ЕС. 

„Българската левица да стане алтернатива на сегашното статукво и да начертае нов план за България”, поиска още Станишев.

 

 

Сергей Станишев и неговият премиер Пламен Орешарски, който преждевременно се раздели с поста си.

 

Станишев с двама бивши външни министри- Кристиан Вигенин и Ивайло Калфин.
Да се върнем години още години назад. На първия ред се бяха наредили- Борислав Цеков, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, Николай Василев, Пламен Панайотов, Станимир Илчев и Александър Йорданов.

 

Бившият премиер Сакскобургготски и коалиционен партньор на Станишев в Тройната коалиция и бивишият министър Николай Василев бяха едни от най-нетърпеливите да чуят представянето на лидера на ПЕС.
Представителство от БСП- Катя николова, Бойко Великов и Красимир Янков.
И о.р. генералът Бриго Аспарухов също се оказа сред заинтерисуваните от левия план за еврореформи.