"Концепцията за външната политика на България спрямо българите в чужбина стъпва на разбирането, че българското духовно пространство е значително по-широко от българските граници. Аз споделям тази политика като правилна".

Това каза лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Думите му бяха коментар на обществените реакции, предизвикани от реплика, прозвучала на учредителната конференция на партията в неделя.

ПАТРИОТИ. МЕСТАН С ЦВЕТЯ ПРЕД НЕЗНАЙНИЯ ВОИН

От трибуната зам.-шефът на турската Партия на националистическото действие Семих Ялчън заяви, че "където се чува той (майчиният език, има се предвид турски  - б.р.) там е и Родината" (преводът е на Местан. - б.р.).

"Знам, че Турция е сериозен националистичски дразнител", каза Местан.

Той обаче цитира аналогични фрази, казани от български политици, при това в качеството им на участници в управлението, а не просто като партийни дейци.

Местан припомни, че през 2008 г. тогавашният премиер Сергей Станишев е заявил в Украйна на среща с бесрабските българи, че "България е там, където има и един българин, съхранил българската духовност". Той цитира и реплика на Сергей Игнатов, образователени министър в първия кабинет на Бойко Борисов, казана на 29.07. 2010 г. на дискусия в СУ по повод българската държавна политика за българите в чужбина и за българските училища зад граница:

"България е там, където се говори български език".

Местан изтъкна, че между изказването на Игнатов и думите на Ялчън няма никаква разлика. Той все пак каза, че разбира чувствителността на българското общество към подобни реплики от страна на турски политици, но заяви, че не може да носи отговорност за нещо, което е казал гост на учредителната конференция на партията.

МЕСТАН: ДОСТ ЩЕ РАЗСЕЧЕ ГОРДИЕВИЯТ ВЪЗЕЛ НА КОРУПЦИЯТА В ДПС

Местан допълни, че учредителите на ДОСТ са били над 1000 души от всички области на България, като над 20% от тях са етнически българи и християни като религия,. Той обаче уточни, че подобно сепариране на българските граждани за него е неприемливо. Лидерът на ДОСТ обясни, че на форума са били поканени трите основни партии в Турция - управляващата Партия на справедливостта и развитието, най-голямата опозиционна партия - Народно-републиканската партия и третата по влияние Партия на националистическото действие. Местан призна, че неговата партия ДОСТ, която е либерална, няма аналог в Турция, с който да поддържа по-специални отношения. За това той и съмишлениците му ще се придържат към политиката за равна отдалеченост от основните турски партии. Местан заяви, че националистическата партия на Турция винаги е присъствала и на конгресите на бившата му партия ДПС.

Местан отрече, че форумът на ДОСТ се е финансирал от Турция и каза, че утре ще направи подробен публичен финансов отчет. Утре той ще представи и цялото ръководство на партията си.