Почти всички заглавия и коментари след снощния финал на Лига Европа между "Севиля" и "Бенфика" (Лисабон) - 0:0 и 4:2 след дузпи, се въртят около продължаващото проклятие, което тегне над португалския тим вече 52 години. Испанският тим спечели драматична битка на стадион "Ювентус" в Торино, вдигна купата и накара света да си спомни за унгареца Бела Гутман.

Както ви разказахме вчера, през 1962 г. треньорът Гутман се скарва за пари с ръководството на "Бенфика", след като две години поред е правил "орлите" европейски клубни шампиони. Когато си тръгва от Лисабон, специалистът изрича клетва: "Сега 100 години няма да спечелите нищо в Европа..." Снощи "Бенфика" загуби осмия си финал оттогава.

Макар и да не си вкараха гол в редовното време и продълженията, иберийците изиграха запомнящ се финал с неизброими пропуски и пред двете врати. При дузпите вратарят на севилци - португалецът Бето, спаси ударите на Оскар Кардосо и Родриго Морено. Неговите съотборници пък не направиха нито една грешка и донесоха на андалусийците за трети път трофея във втория по значимост евротурнир. "Бенфика" оспорва действията на Бето при дузпите - загубилите претендират, че стражът е правил крачки напред преди изпълненията, а това не е по правилата.

Така този сезон и двете купи отиват в Испания - на финал в Шампионската лига на 24 май в Лисабон са мадридските "Реал" и "Атлетико".

"Всеки път е трудно да приемеш загубите, особено когато си бил по-добрият отбор, но това е футболът и трябва да се примирим, коментира треньорът на "Бенфика" Жорже Жезус. - Направихме всичко, за да спечелим. Надиграхме Севиля, но резултатът не е в наша полза. Не загубихме нито един мача в турнира. Благодаря на феновете за огромната подкрепа и искрено съжалявам, че не можахме да ги зарадваме. Трябва да отдадем дължимото и на съперника. Бето е португалец, познава ни добре. Той обаче направи няколко крачки напред при спасените дузпи, а това не е по правилата. Определено не заслужавахме да загубим."

"Много труден мач, но ние бяхме готови на всичко, за да вдигнем купата, рече наставникът на "Севиля" Унай Емери. - "Бенфика" създаде немалко опасни положения пред вратата ни, но нашият отбор вече натрупа опит и знае как да се справя във всякакви ситуации. Свършихме много работа с вратарите в дните преди мача и това също се оказа от полза. Футболистите показаха характер и сега могат да се радват на успеха."