Както се очакваше, княжеското семейство на Монако начело с принц Албер II бойкотира филма "Принцесата на Монако" (Grace of Monaco), с който се откри фестивалът в Кан.

Така фамилията изрази недоволството си от това как е показан образът на покойната принцеса Грейс Кели - известна холивудска актриса преди женитбата си, чиято роля изпълнява Никол Кидман. Принц Албер нарече филма "фарс", но и честно си призна, че е гледал само рекламния трейлър, а не целия филм. "За мен това беше достатъчно, за да си направя извод за филма, който представлява пълна измислица и преследва само комерсиални цели", заяви той.

На свой ред Никол Кидман охарактеризира създадената ситуация като "печална" и отказа да коментира повече. На всичкото отгоре бойкотът на династията Грималди не беше широко подкрепен нито от други аристократични семейства в Европа, нито от кинематографистите, нито от публиката.

В края на краищата откриването на поредната "Златна палма" започна със стандартното, но както винаги впечатляващо дефиле на знаменитости в скъпи рокли по червения килим, който по традиция застла стъпалата на фестивалния дворец. В приповдигнато, макар и леко нервно настроение, се появи и самата Никол Кидман, чието присъствие украси премиерата на "Принцесата на Монако", който обаче дори не е в конкурсната програма на феста.