Зам.-шефът на ДОСТ Хюсеин Хафъзов за пореден път разясни пред БНТ изказването на един от гостите на учредителния форум на партията, което предизвика скандал и много коментари.

МЕСТАН: НАЦИОНАЛИСТИТЕ В ТУРЦИЯ ГОВОРЯТ КАТО МИНИСТРИТЕ В БЪЛГАРИЯ

От трибуната зам.-шефът на турската Партия на националистическото действие Семих Ялчън отправи поздравление. Част от неговото изказване бе преведено като претенция, че земите, в които се говори турски език, също са част от Турция.

Според Хафъзов преводът е бил неточен. Той поясни, че изказването е "България за нас също е Родина", а не "България е част от нашата Родина".

"Това кътче е родина за нас. Където и да се вее нашият гласов флаг, където и да се говори турски език, това кътче е Родина за нас. Преводът не бил верен. Това е наш гост, ние не отговаряме за това, което ще каже той. Във всяко едно изказване може да има различен смисъл. В момента се преиначава", каза Хафъзов.

Той коментира и как върви процеса по регистрация на ДОСТ.

"В момента сме в процес на събиране на подписи и членове на партията. В най-скоро време ще внесем документацията в Софийски  градски съд (СГС)", каза Хафъзов.

Той изтъкна, че твърденията, че 70-80% от учредителите на ДОСТ са били имам,и не са верни и ги определи като "недобронамерени клевети".

"Не е вярно, че 70-80% от учредителите са били имами. Това са недобронамерени клевети, да повлияят на масовия избирател, да ни покажат като голямото зло на тази страна. Най-добрият отговор е програмната декларация, която е публична. Ще се регистрираме в СГС, не в шериатския съд, не в турския съд", каза Хафъзов.

Той обясни и защо е произнесъл фраза от Корана преди началото на конференцията. Хафъзов каза, че това е фраза, която всеки мюсюлманин произнася всеки път, когато започва да прави нещо и това понякога се случва 500, дори 1 000 пъти на ден.

"Дори когато пия вода, го произнасям. Аз произнесох тихо, микрофонът го долови. Това се произнася почти наум с много лек глас. Аз го правя, когато се качвам в автомобила, когато се качвам по стълбите. Всички мюсюлмани го правят по 500-1000 пъти на ден", каза Хафъзов.

По повод интересите на Турция у нас Хафъзов каза, че е нормално южната ни съседка да се интересува какво се случва с мюсюлманите у нас

"Много често проблемите на България стават проблеми на Турция.  1989 г. се наложи да приемат 350 хил. български граждани", даде пример той.