През 1939 г. президентът Франклин Рузвелт вдига следния тост в чест на крал Джордж VI в Белия дом: "Убеден съм, че най-големият принос, който нашите две страни успяха да дадат на цивилизацията и благоденствието на народите по света, е примерът, който даваме с отношенията помежду ни."

Близо 80 години по-късно Великобритания остава приятел и съюзник на САЩ повече от всеки друг. Нашите специални отношения бяха създадени, докато заедно проливахме кръв на бойното поле. Те бяха укрепени, докато изграждахме и поддържахме архитектурата за стабилност и разцвет в Европа и нашите демократични ценности по света. От пепелта на войната предшествениците ни бяха предвидливи да създадат международни институции и инициативи за подкрепа на проспериращия мир - ООН и НАТО, Бретън-Уудската система (международна система за организация на валутните курсове и търговските разплащания, установена на международна конференция в американския курорт Бретън Уудс - б.р.), , Плана "Маршал" и Европейския съюз. Тези усилия положиха основите на демокрацията, отворените пазари и върховенството наа закона, като гарантираха над 7 десетилетия относителен мир и напредък в Европа.

Днес сме изправени пред изпитания за този установен ред - тероризма и агресията, миграцията и икономическите проблеми. Това са предизвикателства, с които можем да се справим само ако САЩ и Великобритания могат да разчитат един на друг, на нашите специални отношения и на нашето партньорство, което води до прогрес.

По време на посещението ми в Лондон аз и премиерът Дейвид Камерън ще направим пълен преглед на тези предизвикателства. Трябва да бъдем решителни и единни в усилията ни за предотвратяване на терористични атаки срещу нашите народи и да продължим напредъка, който правим, за да отблъснем заплахата, която представлява "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.), докато тя бъде унищожена. Трябва да работим за разрешаването на политическите конфликти в Близкия изток - от Йемен до Сирия и Либия, за да има перспектива за увеличаване на стабилността. Трябва да продължим да инвестираме в НАТО, за да можем да изпълним отвъдморските ни ангажименти от Афганистан до Егейско море и да гаарантираме на съюзниците ни, които с право се притесняват от руска агресия. И ние трябва да продължим да насърчаваме глобалния растеж, за да могат младите да имат повече възможности и просперитет.

Давам си сметка, че има доста спекулации и известни противоречия около времето на моето посещение. И аз признавам - искам да честитя лично рождения ден на Нейно величество.

Но аз съм също така наясно, че тук се води енергична кампания. Моята страна преживява много от същите неща. И в крайна сметка въпросът дали Великобритания остава или не част от ЕС е нещо, което британските гласоподаватели трябва да решат сами.

Когато президентът Рузвелт вдига тост през онази вечер за нашите специални отношения, той също така отбелязва, че ние сме приятели, които не се страхуват един от друг. Така че бих казал с откровеността на приятел, че резултатът от вашето решение е въпрос от изключителен интерес за САЩ. Десетките хиляди американци, почиващи в европейските гробища, са мълчаливо свидетелство колко в действителност преплетени са нашите просперитет и сигурност. И пътят, който избирате сега, ще се отрази и на перспективите на днешното поколение американци.

Докато гражданите на Великобритания правят преглед на отношенията си с ЕС, трябва да се гордеете, че ЕС помогна за разпространението на британските ценности и практики - демокрацията, върховенството на закона, отворените пазари - на целия континент и в неговата периферия. ЕС не намалява британското влияние - то го засилва. Силна Европа не е заплаха за глобалното британско лидерство. Тя засилва британското глобално лидерство. САЩ наблюдават как вашият силен глас в Европа гарантира, че Европа има силна позиция в света и поддържа ЕС отворен, гледащ навън и тясно свързан със своите съюзници отвъд Атлантическия океан. Така че САЩ и светът имат нужда вашето огромно влияние да продължи - включително в Европа.

В този сложен и объркан свят предизвикателствата пред ЕС - миграцията, икономическото неравенство, заплахите от тероризъм и климатични промени - са същите, пред които са изправени САЩ и другите страни. И в днешния свят, колкото и да пазим нашия суверенитет, страните, които упражняват най-ефективно влиянието си, са тези, които го правят чрез колективни действия, които днешните предизвикателства изискват.

Когато договорихме историческата сделка да спрем Иран от разработването на ядрено оръжие, това бе колективно действие, съвместна работа с постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, която доведе нещата докрай. А мястото н ЕС на масата засили гласа на великобритания.

Когато споразумението са климата в Париж имаше нужда от насърчаване, ЕС, подсилен с помощта на Великобритания, бе този, който в крайна сметка помогна това споразумение да стане възможно.

Когато става дума за създаване на работни места, търговия и икономически ръст в съзвучие с нашите ценности, Великобритания бе облагодетелствана от членството си в ЕС. Тя е част от единен пазар, който дава огромни възможности за британския народ. А Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) с ЕС ще даде тласък на нашите ценности и интереси и ще създаде правила с висок стандарт за защита на работниците за търговията в икономиката на XXI век.

Този вид сътрудничество - от споделянето на разузнавателни данни и борбата с тероризма до изработването на споразумения за създаване на работни места и икономически ръст - ще бъдат далеч по-ефективни, ако обхванат цяла Европа. Дошло е времето приятелите и съюзниците да застанат заедно.

Заедно САЩ, Великобритания и ЕС превърнаха вековете на войни в Европа в десетилетия на мир и работиха заедно този свят да стане по-сигурно и по-добро място. Какво забележително наследство е това. И какво забележително наследство ще оставим, когато заедно се справим с предизвикателства на този нов век.

-----

* Статията на президента на САЩ е публикувана в консервативния британски вестник "Дейли телеграф", откъдето я препечатваме. Барак Обама пристигна на визита в Обединеното кралство, която съвпада с 90-годишния юбилей на кралица Елизабет II. Президентът настоява също така Великобритания да остане част от ЕС. Подзаглавието е на Клуб Z.