Бившият председател на ДПС и лидер на новата партия ДОСТ Лютви Местан нарече гласуваните ограничения за избирателите в чужбина „противоконституционно и недопустимо посегателство върху правото на глас“.

„Това решение е не просто противоконституционно, а е недопустимо посегателство върху правото на глас като основна свобода на гражданина, при това на близо 2 милиона български граждани, които изкарват прехраната си в чужбина. Те не са избрали сами съдбата си на гурбетчии, защото огромна част от тях са прокудени от престъпленията на комунистическия режим, а други - заради икономическа принуда," се казва в позиция на ДОСТ.

Според Лютви Местан „това престъпно решение е продукт на арогантното съглашателство на ГЕРБ с националистическите изстъпления през парламентаризма на Патриотичния фронт, "Атака", АБВ и БСП.

"Което е не просто неевропейско и недемократично. Това е ярко доказателство, че в България се имитира демокрация, а споделената с националистите власт е денонсиране на демокрацията в България и на европейското й членство".

Лютви Местан обвини бившата си партия ДПС, че „лицемерно го играят против“, но близо 2 милиона български граждани от САЩ, Турция, Западна Европа, Австралия, Канада не можели да бъдат заблудени от "тяхното театрално притворство, защото ДПС практически е съучастник в това решение".

В позицията на ДОСТ следва обяснение защо това е така според тях:

„ДПС категорично продуцира това посегателство над основна гражданска свобода – правото да избираш, логично следствие от бруталното им противопоставяне предишния ден (четвъртък) на формирането на 32 МИР – чужбина. Т.е. ДПС недвусмислено проявиха неформалния си „танц“ с властта на ГЕРБ и националистите и циничното си двуличие с избирателите."

БЪЛГАРИТЕ В АНГЛИЯ ВЪСТАВАТ: #ИСКАМДАГЛАСУВАМ

Депутатите от ДПС гласуваха срещу отделянето на избирателен район „Чужбина“. Бяха против и ограничението изборите да се провеждат само в дипломатически представителства, а за приетото задължително гласуване обещаха да събират подписи за сезиране на Конституционния съд.

ДПС АТАКУВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ В КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД

Местан припомня, че район „Чужбина“ не е бил приет точно с гласовете на ДПС, Патриотичния фронт, ГЕРБ и БСП. И вследствие на това се стигнало до решението за гласуване само в дипломатическите представителства.

ДОСТ обещават на извънредното заседание във вторник да изразят позиция за „възстановяване на свещеното право на българските граждани в чужбина да се гласува на избори".

"За българските граждани в чужбина гласуването на избори е тяхна естествена връзка с Родината", завършва позицията.