Коригиран – цн

 

Освен снимките, към този текст ще има и карта, която е дадена за правене на Иво. Текстовете в червено са на редактора.

 

 

  •  

текст Момчил Инджов

 

Изграждането на нации, или т.нар. nation-building*, както е по-известен терминът, стигна до азиатските морета. И негов ясен изразител станаха териториалните спорове за купчина острови между Китай и Япония.

Парадоксално, но те доведоха до пръкването на изкуствени парчета земя. Строи се с бясна скорост. Или казано по-просто – острови никнат като гъби. И пораждат сериозно безпокойство. Още повече че става дума за континент, където отношенията винаги са били сложни и белязани от тежки взаимни подозрения.

Виетнамският вицепремиер и външен министър Фам Бин Мин настоя наскоро Китай да прекрати превръщането на рифове в малки колонии. Той обвини Пекин, че строи пристани и дори на едно място е направил хеликоптерна площадка и няколко големи здания.

"Тази дейност заплашва да покачи напрежението в региона, което и без това е голямо. Тя подкопава общия стремеж към сигурност", каза Мин.

Мястото, където се развиват тези действия, са островите Спратли. Те се намират в Южнокитайско море, обкръжени от Китай, Тайван, Филипините и Виетнам. Архипелагът официално не принадлежи на никого, тъй като е необитаем. За него обаче спорят гореспоменатите четири държави плюс Малайзия и Бруней.

Отделните островчета имат твърде многозначителни имена – Опасна земя, Риф на злото, Огнен кръст и други подобни. Именно там се води борбата между регионалните сили за териториално надмощие.

Виетнам призова страните извън Азия да последват примера на САЩ, които скочиха на Китай и настояват томахавките да бъдат заровени. В Ханой обаче признават, че Пекин едва ли ще се укроти.

"Много страни вдигат шум. Бих казал обаче, че китайците са много твърдоглави", изтъква Сиичиро Такаги от японския Институт по международните дела.

Обвиненията на САЩ са най-сериозните. Наскоро адмирал Хари Харис – командващ американския Тихоокеански флот, заяви, че Пекин строи Велика китайска пясъчна стена край спорните острови.

"Китай строи изкуствена земя, като помпа пясък върху живите коралови рифове, някои от които са потопени във водата, и ги залива отгоре с бетон. Така вече е направена настилка с площ 4 квадратни километра", предупреди висшият военен на конференция в Австралия. И добави, че всичко се върши с непозната до този момент бързина.

Усилената дейност на Китай на островите Спратли през последните 18 месеца бележи промяна на поведението му в дългогодишния спор, датиращ от близо 30 десетилетия.

Преди две години Китай няколко пъти навлезе в териториалните води на архипелага Сенкаку, за който претендира, но който е контролиран от Япония. През миналата година китайците пък бяха пред конфликт и с Виетнам, и с Тайван за Парацелските острови. Те са контролирани от Пекин, но и Ханой, и Тайпе предявиха претенции към тях.

Всичко това обаче явно е било с цел засилване на военното присъствие на Поднебесната империя в региона както по вода, така и по въздух, смятат анализатори. Защото освен кораби Китай прати във въздушното пространство на спорните архипелази и бойни самолети.

Сега Пекин отхвърля протестите на другите държави и твърди, че това, което прави на островите Спратли, си е негово суверенно право.

Китай обаче не е стъпил на всички острови Спратли, чийто брой е общо 750. На някои от тях се настани и Тайван. И признатата едва от шепа държави в света страна вече строи на островчето Иту Аба самолетна писта и водопровод.

Япония, която се намира доста по-далече от останалите претендиращи за Спратли страни, пък предяви претенции за ексклузивна икономическа зона на необитаемия коралов атол Окиноторишима във Филипинско море. Според Токио това е остров и той трябва да си има такава зона. Китай обаче настоява, че това е просто една скала.

Японците не дремят и строят бетонни диги на Окиноторишима. Отскоро те започнаха да изграждат там и научноизследователска станция. И нищо не може ги спре, дори постоянно бушуващите на Филипините тайфуни.

И не само това. Японски учени в момента проверяват дали е възможно коралите да бъдат развъждани и по този начин парчето земя да увеличи територията си по естествен път. Така смятат да предявят съвсем законно претенции и за околните териториални води в съзвучие с изискванията на ООН за природните характеристики на островите.

Най-голямо безпокойство обаче предизвиква Китай. Поднебесната империя претендира на практика за цялото Южнокитайско море. Филипините и другите държави, които участват в тези териториални спорове, се стараят да бъдат по-сдържани. Още повече че те нямат никакъв шанс, ако се изправят срещу най-мощната армия в региона, която е и най-многочислена в света.

САЩ постоянно призовават всички спорещи да се съобразят със съвместната декларация от 2002 г., подписана между Китай и АСЕАН – Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. Чрез нея всички се задължават "сами да се сдържат в дейности, които биха задълбочили споровете и навредили на мира и стабилността".

"Поведението на Китай ще бъде ключов показател за това дали регионът върви към конфронтация или сътрудничество", заяви адмирал Хари Харис.

Същевременно висшият американски военен добави, че САЩ имат готовността да предислоцират в Тихия океан 60 на сто от своя военноморски флот до 2020 г. Така според него те ще бъдат в състояние да поддържат стабилността и сигурността в региона. И ако се разрази някаква криза, ще имат по-добра възможност да отговорят колкото се може по-бързо.

Независимо от втората Велика китайска стена.

Все пак нали е от пясък...

 

  • Изграждане на нация е процесът на създаване или стуктуриране на национален идентитет чрез използване на държавната власт. Този процес цели единение на народа в държавата, така че тя да остане политически стабилна и жизнена в дългосрочен план. Изграждането на нация може да включва използването на пропаганда или развитие на големи инфраструктурни проекти, за да се насърчават социалното взаимодействие и икономическият растеж.

 

---------

 

Текстове под снимки:

 

AZ-1 - Това укрепление е вдигнато от Китай на рифа Суби от островите Спратли.

 

AZ-2 - Виетмански моряк охранява остров Източен Спратли.

 

AZ-3 - Филипински войници издигат националното знаме на остров Пагаса.

 

AZ-4 - Японците строят плаващ пристан на рифа Окиноторишима.

 

AZ-5 - Адмирал Хари Харис предупреди, че Китай строи Велика пясъчна стена в морето.

 

Снимки БГНЕС и Уикипедия