Тази седмица в Ню Йорк започнаха снимките на байопик за култовия американски писател Джеръм Дейвид Селинджър. Какво е байопик? Нещо, което в Холивуд много обичат – съкращение от biographical picture, или биографичен филм. „И понеже в САЩ всички обичат и байопик, и Джеръм Дейвид Селинджър, изводът е: ще се снима филм за него“, шегуват се от продукцията.

Филмът Rebel In The Rye („Бунтовникът в ръжта“, заиграване с името на култовия му роман „Спасителят в ръжта“) е създаден по биографията на Селинджър – абсолютния бестселър в Щатите J.D. Salinger: A Life („Дж. Д. Селинджър: Живот“) на Кенет Славенски.

Джеръм Селинджър по времето, когато
пише бестселъра си „Спасителят в ръжта“,
1950 г. Сн. Уикипедия.

Зрителите ще проследят целия живот на знаменития писател, от бунтарската му младост, през кървавите окопи на Втората световна война, работата в. The New Yorker, голямата любов, загубата, творческата криза и духовното пробуждане, което го довежда до написването на легендарния роман „Спасителят в ръжта“.

Режисьор на лентата е Дани Стронг, снимал един от най-успешните сериали за 2015-а - „Империя“. Той е и сценарист на филма, след като нашумя в САЩ със сценариите си на лентите „Иконом на седем президента“ и на дилогията „Гладни години: сойка-присмехулка“.

Стари коли и телефони от миналия век – снимачната площадка на филма по улиците на Ню Йорк.

Първи кадри от филма.

Главната и много трудна роля на един от най-загадъчните писатели е поверена на младия талант Никълъс Холт. Той отдавна е в полезрението на зрителите и творците. Едва на 25 години вече има 40 телевизионни и филмови роли, но след успеха на „Лудия Макс: Пътят на яростта”, където според критиката се справи отлично, вече има статут на истинска звезда.

Целият актьорски състав е впечатляващ: Кевин Спейси, Лора Дърн, Сара Полсън, Зоуи Дойч. Продуцент е Брус Коен, чиято реализация е и кинохитът „Американски прелести“.

На Никълъс Холт ще партнира Сара Полсън, носител на „Еми“ за поддържаща роля в сериала „Зловеща семейна история“ и известна с ролите си в сериалите антологии American Crime Story („Американска криминална история“) и American Horror Story („Американска история на ужасите“).

Актрисата, която получи ласкави отзиви от феновете и критиците за ролята на прокурорката Марша Кларк във филма по действителен случай "Народът срещу О’ Джей Симпсън: Американска криминална история", отново ще се превъплъти в образа на реален персонаж. В биографичната лента тя ще играе литературния агент на Селинджър – Дороти Олдинг, която първа забелязва таланта на младия писател в ранните му произведения и му остава вярна до края на живота си през 1997 г.

Сара Полсън ще е в ролята на литературната агентка Дороти Олдинг, която първа открива Селинджър за литературата и му остава вярна до края на живота си. 

Кевин Спейси ще е в ролята на професор от Колумбийския университет, приятел и наставник на бъдещия писател.

След напрегнатите му снимки на „Игра на тронове“ и още няколко други проекта, на снимачната площадка на „Бунтовника в ръжта“ вече очакват с нетърпение мистър Кевин Спейси.

През последната година Зоуи Дойч изчита куп книги, за да се въплъти в ролята на Уна О' Нил, възлюбената на Селинджър, а по-късно – съпруга на Чарли Чаплин. Зоуи Дойч дори публикува на своя акаунт в социалните мрежи снимка на купчината всевъзможни книги, които е изчела, икоито разказват историята на любовта между Уна и Селинджър.

Красавицата Зоуи Дойч изчита куп книги за любовта между Джеръм Селинджър и Уна О’ Нил, която после се омъжва за Чарли Чаплин. 

Писателят постига първия си успех още през 1940 г., като публикува кратки разкази в списания и в The New Yorker. Световната слава го застига, когато излиза романът „Спасителят в ръжта“, публикуван през 1951 г.

Джеръм Селинджър си отива от този свят през януари 2010 г. в своя дом в щата Ню Хемпшир, на 92-годишна възраст. В съобщението за медиите от името на сина му Мат Селинджър неговият литературен агент заяви, че смъртта е настъпила „вследствие на естествени причини“.

В последните няколко десетилетия от живота си Селинджър живее уединено в градчето Корниш в щата Ню Хемпшир. Той категорично отказва да дава интервюта и да общува с многобройните си почитатели.

Засега не е обявена датата на премиерата на новия филм, но Ню Йорк вече живее със снимките по улиците на Бруклин.