НАТО ще разположи четири батальона свои войски в трите балтийски републики и в Полша в отговор на руската анексия на Крим и подкрепа за сепаратистите в Донбас, казва генералният секретар на западния алианс Йенс Столтенберг в интервю за няколко европейски вестника, включително и за белгийския "Соар".

Той посочва и че алиансът обмисля и да разшири своята антитерористична операция "Активно усилие" (Active Endeavour) в Средиземно море, за да обхване тя и незаконния трафик на хора както в Егейско море, добавя Столтенберг.

Съюзниците ще вземат окончателното решение за разполагане на допълнителните войски на среща на върха на НАТО във Варшава насрочена за 8 и 9 юли т.г.

"Тази среща ще представлява важен етап в процеса на приспособяване на НАТО към новия геостратегически контекст", казва Столтенберг. "Ще обсъдим възможността да разположим четири батальона в трите балтийски страни и в Полша. Тези подразделения могат да бъдат подсилени от елементи за подкрепа".

Един батальон във военната организация на НАТО може да наброява от няколкостотин до хиляда военни.

"Това международно присъствие на войници от различни страни във всяко от тези подразделения  ще ни позволи да изпратим много ясен сигнал, че нападение върху една от балтийските страни би било нападения срещу целия съюз. Това съответства на нашия девиз: Един за всички, всички за един", добавя Столтенберг.

Министрите на отбраната на НАТО решиха през февруари за засилят военното присъствие по източните граници на алианса, след което военните направиха технически предложения за това. 

Столтенберг припомня, че от 2000 година досега Русия е утроила военните си разходи.