Вицепремиерката и министър на образованието Меглена Кунева се възмути срещу решението на парламентарната Комисия за борба с корупцията, която вчера отхвърли нейния преправен антикорупционен закон.

"Абсурдно е докато премиерът Борисов е на среща на върха в Лондон за борбата с корупцията и представя усилията на страната ни в тази сфера, ресорната комисия по антикорупция в България да не приеме Закона за противодействие на корупцията по високите етажи", заяви тя пред БНР.

Четирима бяха против, а 6 се въздържаха вчера. Кунева припомни, че комисията е формирана на паритетен принцип и не отразява реалното разпределение на силите в зала. Законопроектът вече е одобрен от Комисията по регионално развитие. Общо ще го гледат четири комисии, като водеща е тази по правните въпроси.

"Разпознавам отговорността си да предложа добър закон и да го предложа на Министерския съвет. Когато той е веднъж приет от кабинета, това е закон на Министерския съвет", категорична бе Кунева.

Антикорупционният законопроект вече веднъж бе отхвърлен и върнат за редакция. Според вицепремиерката, разликата между първия и втория проект е значителна, но е запазена първоначалната философия - да се бори с корупцията на високите етажи.

За основната критика - възможността да се злоупотребява със сигналите, особено ако са анонимни, тя каза следното:

"В новия проект има отделна глава посветена на сигналите, което няма да позволи никакви своеволия на Националното бюро за противодействие на корупцията при боравене с тях. Ясно е всеки сигнал какви реквизити трябва да притежава, ясно е и че всеки сигнал - подписан или неподписан - подлежи на предварителна проверка, за да се гарантира, че не става въпрос за клевети."

Така се овластяват гражданите, добави тя.