Предстоятелят на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" архимандритДионисий реши днес да отговори на атаките срещу него. Той е критикуван заради зарята и гвардейският марш на Великден. Архимандритът събра журналисти на брифинг в храм-паметника и на микрофона под кънтежа на църковния купол даде дълги разяснения за своите действия като отхвърли обвиненията, че е нарушил канона.

Шоуто на Възкресение Христово предизвика противоречиви реакции. Свещеници и миряни поискаха отстраняването на Дионисий от високия пост.

"Идеята за зарята на Великден беше моя. До последно не се знаеше дали ще има кой да финансира идеята, но на Велики четвъртък мой приятел потвърди, че ще поеме разходите. Цялата заря струваше около 2000 лв.", това заяви Дионисий ден след като се разрази скандал заради необичайното му решение за заря на Възкресение Христово.

Архимандрит Дионисий е предстоятел на патриаршеската катедрала едва от няколко месеца, но вече успя да се забърка в няколко скандала. Първият беше въвеждането на такса за туристи от 5 лева за храм-паметника „Свети Александър Невски”.

"Смятаме, че търговците нямат място в храма. Храм-паметникът "Св. Александър Невски" е исторически храм, построен в памет на загиналите за свободата на България. Това не е ЛАФКА!", се казваше в петиция, която искаше освобождаването на Дионисий след идеята му за 5 лв. такса.

Последва още по-грандиозно хрумване - за заря на Великден и изпълнението на "Тих, бял Дунав", а след няколко дни по време на богослужението на Гергьовден други свещеници го бойкотираха и отказаха да служат с него.

Причината за поисканото отстраняване на архимандрита са канонични нарушения, както и излишната помпозност и театралност, придавана от него на богослуженията, съобщават от Св. Синод.

На свой ред днес Дионисий атакува критиците си: „Невежеството води до там, че дори съм обвинен в поругания на тялото и кръвта Христови, защото на Василиева литургия нямало такава практика...” Той определи службата по Великден като"богословски курс", в който били четени 15 старозаветни четива.

Архимандритът също така отбеляза: "Имаш вуйчо владика, ставаш поп..."

В началото той отбеляза, че след дълго и дълбоко размишление е преценил, че именно днес трябва да отговори на нападките. Избрал днешния ден, тъй като Светата Църква чества първите свидетели на Възкресението – св. жени мироносици. Освен това днес ставали 5 месеца, откакто е избран за председател на настоятелството на „Александър Невски”. Назначен е на 15 декември миналата година.

Според него атаката, на която бил подложен била борба срещу родното ни православие. Той обвини в разкол свещениците, които го атакуват и заяви, че срещу него се води лъжовна кампания.

Когато заел поста председател на настоятелството на храма Дионисий заварил една Канцелария с почти отсъстваща изходяща писмовна дейност и недобре организирана събираемост на средства. Не съществувал регламент на приходите. С негова заповед средствата започнали да се отчитат. Преди това тайно се извършвали кръщенета и венчавки. Той спрял и практиката на забранените частни богослужения.

„На мен лично тази заря ми приличаше на излизащите от гробовете души на възкръснали мъртъвци, които политаха радостно към небесата”, смята архимандритът.

Той настоява патриархът и Светият Синод да се вземат мерки срещу свещениците, които се разбунтуваха срещу него, и те да бъдат наказани. 

Дионисий подробно защити и други свои действия, за които е обвиняван и критикуван, включително за входната такса за храм-паметника „Св. „Александър Невски”.

Подписката, която се събирала срещу него в интернет, била напълно дискредитирана. Дори самият той и покойният му баща се били подписали, аргументира се божият служител.

„Пише се, че съм присвоил 100 млн. незнайно какво. То, ако съм присвоил подобни стойности, то досега да съм си построил друга Катедрала, защото тази е на път да бъде осквернена. Една малка, неприятна, креслива група тероризира цялата Църква, наричаща се по-Божий народ от нас – другия Божий народ”, твърди архимандритът.

На 18 май има редовно заседание на Светия синод. На него архиереите ще обсъждат въпросът с фойерверките, както и поведението на архимандрит Дионисий и дали той да продължи да заема високия пост.