Приемникът на Ахмет Давутоглу на премиерския пост в Анкара Бинали Йълдъръм представи състава на новото правителство на Турция. Йълдъръм се зарече да започне незабавна работа по създаването на по-силна президентска институция. Това е политическата цел на президента Реджеп Ердоган.

Ключовите имена в състава на предходния кабинет остават, като сред тях са външният министър Мевлут Чавушоглу, правосъдният министър Бекир Боздаг, вътрешният министър Ефкан Ала, като и вицепремиерът отговарящ за икономическите въпроси Мехмед Шимшек.

Най-значима промяна в състава на правителството е това, че говорителят на управляващата партия Омер Челик ще е новият министър по европейските въпроси, заменяйки на поста Волкан Бозкир. В новото правителство в Анкара, което е 65-о по ред, влизат девет нови министри и четирима заместник-министри. 

Обръщайки се към парламента, премиерът Йълдъръм заяви, че ще използва "историческата възможност" да промени Конституцията, плод на военния преврат през 1980 г. Във външнополитически план неговото правителство ще се стреми към "увеличаването на броя на приятелите и намаляването на броя на враговете".

Същевременно самият Ердоган предупреди ЕС, че парламентът в Анкара ще блокира закони, свързани със сделката за спиране на мигрантския поток, ако визовият режим не отпадне. Турският президент каза това при закриването на Световната хуманитарна среща на върха в Истанбул.