"Няма вмешателство, влияние или нерегламентиран контакт в сектор „Сигурност”.

Това обяви премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна, след като лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че в службите и конкретно в ДАНС имало хора в конфликт на интереси и влияние от представители на ДСБ. А по-рано Атанас Атанасов от тъмносинята партия заяви за пореден път по време на дебатите по Закона за МВР, че кадровата политика в министерството е заместена от кадрова търговия и намекна, че ДПС и "библиотекарско-сарайския кръг" също имат отношение.

„Сега в две поредни питания аз разбирам, че всъщност или библиотекаро-сарайският, или приятелско-съпружески кръг, или еди-какво си се намесват в управлението на службите. Ако е вярно това, и в едната, и в другата посока би било максимално добре за опозицията, че са представени добре в този сектор и вие, и ДСБ”, обърна се към Карадайъ Борисов. 

Премиерът гарантира от свое име, че политиката на правителството в сектор „Сигурност”, засягаща назначаването на професионални кадри, се основава на принципите прозрачност, публичност, обективност, конкурентно начало, забрана за дискриминиране, подбиране и управление на подбора на кариерата. А политическите назначения - например на зам.-министри, се подписват от него по предложение на министъра. 

"Гарантирам, че не допускам хора от библиотекаро-сарайския, защото когато използват епитети като приятелско-съпружески кръг, това само унижава служителите и хората, които действително много работят", каза още премиерът, обръщайки се и към двете страни в спора.

Борисов отговори и на въпрос на напусналия вече ПГ на БДЦ депутат Явор Хайтов за работата на инспектората на Министерския съвет за борба с корупцията.

Въпросният инспекторат е проверил 16 сигнала за корупция по заповед на премиера през 2015 г., стана ясно от отговора. От 1 януари 31 декември 2015 г. са постъпили общо 105 сигнала, от които 78 са препратени по компетентност на институции, имащи отношение по тях, каза Борисов. 34 сигнала са разгледани от Главния инспекторат.

Според премиера по 18 от сигналите липсвала информация за лицата, срещу които са подадени, както и данни за извършените нарушения. Затова и не били проверявани.

След 16-те сигнала, по които е взето отношение, имало 12 с информация за действия или бездействия на служители, заемащи експертни длъжности. В 4 били изнесени данни за корупция на органи на изпълнителната власт и на държавни служители на ръководни длъжности, каза още Борисов.

Хайтов на свой ред изчисли, че ако през годината Главният инспектор е направил общо 34 проверки, това е по-малко то три преписки за всеки от 12-те му служители.

Премиерът, който по-често е словоохотлив в парламентарните кулоари, този път не отговаря на журналистически въпроси. На него му се наложи и да изчака повече от час, за да участва в парламентарния контрол, след като законодателната дейност бе удъбжена първо заради Закона за МВР, а след това и заради свадата и разцеплението на ПГ на БДЦ от трибуната. Последваха и редовните парламентарни декларации преди контрола.